27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2021 16:36 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

GSÜ’de 27 Fransız öğretmenden sadece 6’sı Türkçe sınavını geçebildi

Henüz Türkçe yeterlilik belgesi bulunmayan 21 Fransız öğretmen, çalışma ve oturma izinlerini kaybettiği için büyük zorluklar yaşıyor
GSÜ’de 27 Fransız öğretmenden sadece 6’sı Türkçe sınavını geçebildi

Galatasaray Üniversitesi’nde Fransız öğretmenlere getirilen “Türkçe öğrenme” şartının sonuçları belli olmaya başladı. İtibarlı Fransız gazetesi Le Monde’da yayınlanan bir haberde, GSÜ’de görev yapan 27 Fransız öğretmenden sadece 6’sının “B2 seviyesinde Türkçe bilir belgesi” alabildiğini, kalan 21 öğretmenin ise bu şartı henüz yerine getiremediği için çalışma izinlerinin yenilenmediği belirtildi.

Le Monde’un İstanbul muhabiri Marie Jego imzalı haberde, çalışma izni olmayan Fransız öğretmenlerin otomatik olarak oturma izinlerini de kaybettiği ifade edildi. Pandemi ortamında zor günler yaşayan 21 Fransız öğretmenin, bankalarda işlem yapamadığı, cep telefonu aboneliği sağlayamadığı, toplu taşıma kullanamadığı, HES kodu alamadıkları için AVM’lere giremediği kaydedildi.

Polis müdahalesi uyarısı

Marie Jego’nun haberinde Fransız öğretmenlerin görüşlerine de yer verildi. Öğrencileri için üzgün olduğunu söyleyen bir öğretmen “Öğrencilerimize ne olacak? Bu durum devam ederse sınavların yapılması mümkün değil” dedi.

Sınav yapmaları da yasak olan öğretmenler, üniversite binasına da gidemiyor. Galatasaray Üniversitesi yönetiminin, öğretmenleri “binaya gelmeleri halinde, polisin kendilerini alma ihtimalinin bulunduğu” yönünde uyardığı biliniyor.