27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2021 03:52 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Haftanın kültür-sanat önerileri (10-16 Aralık)

Haftanın kültür-sanat önerileri (10-16 Aralık)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 10-16 Araralık haftasının önerileri…


Çoksatanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur.
  1. İz Bıraktığın Kadar Varsın Esra Ezmeci Destek Yayınları
  2. Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu Kronik Kitap
  3. Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos Can Çocuk Yayınları
  4. Zamir Hakan Günday Doğan Kitap
  5. Hayat Hanım Ahmet Altan Everest Yayınları 
  6. Gece Yarısı Kütüphanesi Matt Haig Domingo Yayınevi 
  7. Fink Murat Menteş Alfa Yayıncılık
  8. Balıkçı ve Oğlu Zülfü Livaneli İnkılap Kitabevi
  9. Bir Masalda İki Kral Olmaz Sacit Aslan Kırmızı Kedi Yayınları
  10. Sevginin Gücü Caroline Richards İş Bankası Kültür Yayınları

Elif'in seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü

Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır / Delphine De Vigan / Çeviren: Nazlı Ceyhan Sümter / Doğan Kitap / 312 Sayfa Bir süredir yaratma heyecanı sekteye uğramış olan yazar Delphine, L. adında bir gölge yazarla tanışır. Bu sırada imzasız bir tehdit mektubu alır. Bunu kimin yazdığını araştırırken L.’yle samimiyeti de artar. İki kadının hayatları yavaş yavaş iç içe geçer ve Delphine, L.’nin tutkulu kişiliğinin etkisi altına girerek zamanla hem birey hem de yazar olarak kendi kimliğini sorgulamaya başlar. Transit Yolcular / Müge İplikçi / Can Yayınları / 168 Sayfa Çağdaş edebiyatımızın sevilen usta yazarlarından Müge İplikçi, Transit Yolcular isimli öykü kitabında gitme ve kalma eylemi, yolculuk ve dolayısıyla yaşam yolculuğu gibi asli konuları kurguyla harmanlıyor. Kadın karakterlerin ön planda olduğu bu akıcı öykülerde sıradanın sınırlarını aşan, yazgılarından kaçmaya çalışan kadınları ele alırken, aynı zamanda bu ortak mücadeleden doğan dayanışmayı anlatıyor. Lunapark - Gereon Rath’ın Altıncı Vakası / Volker Kutscher / Çeviren: Gülçin Wilhelm / İletişim Yayıncılık / 491 Sayfa Televizyona da Babylon Berlin dizisiyle uyarlanan Volker Kutscher’in dedektif kahramanı Gereon Rath’ın öyküsü altıncı vakasıyla Lunapark’ta sürüyor. Nazilerin iktidarlarını pekiştirmeye başladığı 1934 Mayıs’ında, sokak aralarında bulunan SA cesetleri zaten sis bulutlarıyla kaplı Berlin’i iyice karanlık bir atmosfere sokuyor. Bu cinayetleri bir komünist avına dönüştürmesi işten bile olmayan Nazilerin karşısında, Komiser Gereon Rath gizliden kendi soruşturmasını yürütüyor. Paranın Psikolojisi / Morgan Housel / Çeviren: Canan Feyyat / Scala Yayıncılık / 312 Sayfa Para konusunda başarılı olmak, mutlaka bilgiyle ve bilgili olmakla ilgili bir mesele değildir. Nasıl davrandığınızla ilgilidir. Finansal kararlar genellikle sofrada veya bir toplantı odasında, kişinin kendi hayat hikâyesinin, ona özgü dünya görüşünün, egonun, kibrin, pazarlamanın ve bazı tuhaf motivasyon unsurlarının bir araya geldiği ortamlarda alınır. Ödüllü yazar Morgan Housel Paranın Psikolojisi’nde, insanların paraya ilişkin düşünce biçimlerini ele alan 19 kısa hikâyeye yer veriyor.

Yılın en iyi belgeselleri

2021 boyunca en çok izlenen National Geographic belgeselleri, Aralık ayı boyunca özel bir gösterimle sunuluyor. National Geographic NOW’da izlenebilecek yapımlardan bazıları şöyle: Photo Ark National Geographic fotoğrafçısı Joel Sartore’nin geleceği tehlike altına girmiş hayvan türlerini fotoğraflayarak oluşturduğu fotoğraf koleksiyonu. Kaliforniya Yangını Oscar ödüllü yönetmen Ron Howard’ın imzasını taşıyan belgesel, ABD’de son 100 yılın belki en ölümcül doğal afetlerinden birini ekranlara getirdi. Yaraları sarma süreci ve ayakta kalma çabasını konu alıyor. Sular Çekilince Batık şehirleri, gemi enkazlarını ve okyanusun derinliklerindeki mucizeleri konu alıyor. Mars: Kızıl Gezegende Bir Gün Mars’la ilgili sorulara yani verilerle cevaplar Gordon Ramsay ile Rota Dışı Dünyaca ünlü şef Gordon Ramsay’in seyahat tutkusunu mutfak becerisiyle birleştiriyor. Belgesellerin hepsi, Aralık ayı boyunca bein Connect ve KabloTV platformları üzerinden erişilebilen National Geographic NOW seç-izle platformunda olacak.

Bu hafta sahnede neler var?

İlyas Özçakır ve Ayfer Tokatlı’nın oynadığı Koleksiyoncu 15 Aralık’ta Atlas 1948 Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkıyor. Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği oyun, sınıflar arası çatışmanın ve insanın sahip olma arzusunun yarattığı yıkım üzerinden seyircisini katmanlı bir tartışmaya davet ediyor. Cyrano de Bergerac’ın gerçekçi, bir o kadar da büyülü dünyası; Kumbaracı50 tarafından bir kabarenin danslı, müzikli dünyasında arz-ı endam ediyor. Oyuncu, 13 Aralık’ta Fişekhane sahnesinde izleyici karşısına çıkıyor. İstanbul tiyatro sahnelerinden KarmaDrama Bi’Aralık Festival kapsamında Erasmus’un Deliliğe Övgü’süyle Ankara’ya konuk olmaya hazırlanıyor. Togay Kılıçoğlu’nun tek kişilik performansıyla Deliliğe Övgü 11 Aralık akşamı Aralık Sahne’de izlenebilir. Binnur Kaya, Güven Kıraç, Dolunay Soysert ve Levent Ülgen bu kez Vahşetin Tanrısı’yla izleyici karşısına çıkıyor. Acımasız Tanrı adıyla sinemaya da uyarlanmış olan oyun 14 Aralık 20:30’da DasDas Sahne’de.. Yolcu Tiyatro Fransız yazar Roland Topor’un Joko’nun Doğum Günü eserini yüksek performans gerektiren hareket tasarımı ile Projection Mapping teknolojisini birleştirerek sahneliyor. Oyun 10 Aralık 20:30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde. Kubilay Tuncer’in yazıp yönettiği Herkes Sihirbaz Olacak adlı çocuk oyunu 12 Aralık’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, 19 ve 26 Aralık’ta Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde perde açıyor.