19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.05.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (14-20 Mayıs)

Haftanın kültür-sanat önerileri (14-20 Mayıs)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 14-20 Mayıs haftasının önerileri…


Elif Tanrıyar'ın seçtiği haftanın yeni çıkan kitapları

Her Yönüyle Bağışıklık: Virüsler-Bakteriler-Otoimmünite-Alerjiler / Ayşegül Çoruhlu / Doğan Kitap /Sağlık / 176 Sayfa “Bağışıklık sistemi, sadece bu dönemin gündemi midir? Covid bitince önemi azalacak mı?” diye soruyor Ayşegül Çoruhlu ve bu kitabı aracılığıyla yanıtlıyor: “Hayır, Covid bitse de hayatımızda virüsler ve bakteriler hep olacak. Ve biz bunlarla savaşmaya devam edeceğiz. Bunun için de daima güçlü bir bağışıklık sistemimiz olsun isteyeceğiz. Peki bağışıklık sistemi her zaman doğru ve dengede mi çalışır? Hayır! Böyle çalışmadığı için yaşadığımız, gözümüzün önünde duran bir başka pandemi daha var: Otoimmün hastalıklar. Peki çözüm? Güçlü, doğru ve dengede çalışan bir bağışıklık sistemi…” Çoruhlu, “Bu kitapta bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını, yanlış ya da hatalı çalıştığında neler olduğunu göreceksiniz” diyor. Belirsiz Bir Anın Kıyısında / Murat Gülsoy / Can Yayınları / Öykü / 264 Sayfa Murat Gülsoy gerçekle gerçeküstünün sınırlarında dolaşan yedi öyküyle insan ruhunun karanlık sırlarını yer yer muzip yer yer ürkütücü bir atmosferin içinde anlatıyor. Lüzumsuz Kadın / Rabih Alameddine / Çeviren: Seçil Sönmez / Budala Kitap / Roman / 280 Sayfa Aaliye Saleh, Beyrut’taki evinde, kitapların arasında yaşıyor. Kimsesiz ve mutlu. Her yıl bir kitap çeviriyor Arapçaya. Kimseye okutmadan, bir kutuya koyup kaldırıyor. Çevirdiği 37 kitaptan hiçbirini okuyan olmadı. Lüzumsuz Kadın, Aaliya Saleh’in Beyrut İç Savaşı esnasında yaşadıklarını, dünyayı sanatla, felsefeyle, edebiyatla nasıl kurtarmaya çalıştığını anlatıyor. Çağımızın en özgün yazarlarından Rabih Alameddine’den, yolu Pessoa’dan, Fowles’tan, Sebald’dan geçen güçlü bir Orta Doğu masalı. Nilgün Marmara - Yabancıların En Yakınıydın Sen / Betül Şükür / Destek Yayınları / Biyografi / 128 Sayfa “Eğer bu kitabı okurken baştan sona keder içinde bir Nilgün Marmara bulacağınızı düşünüyorsanız baştan uyaralım; yok” diyor bu biyografiyi kaleme alan Betül Şükür. Ve ekliyor; “Nilgün Marmara sadece doğup ölmedi. Yaşadı da. İyi bir şair ya da bir yazar olmak değildi derdi. Bu yüzden şiirlerini kimseye göstermedi. Sadece yazar, şair değil; eş, evlat, anne, kız kardeşti... Bu hayata dair hiçbir unvanı, hiçbir aidiyeti almak istemiyordu üzerine. Bu kitap; onun dünyasını, hayata bakışını görmek için yazıldı. Bu kitap; intiharı, şair Nilgün Marmara’nın önüne koyulmasın diye yazıldı.” Beşir Ağa: Osmanlı Hareminin Baş Hadım Ağası / Jane Hathaway / Çeviren: Ahmet Fethi Yıldırım / VakıfBank Kültür Yayınları / Tarih / 152 Sayfa Osmanlı tarihçisi Prof. Jane Hathaway’in kaleme aldığı Beşir Ağa: Osmanlı Hareminin Baş Hadım Ağası, 18’inci yüzyılın önde gelen Osmanlı simalarından Hacı Beşir Ağa’nın Habeşistan’da başlayan, Osmanlı Kahire’si ve Hicaz’ından geçerek İmparatorluğun başkentine kadar uzanan, yaklaşık 90 yıllık hayat hikâyesini konu ediniyor. Hadım edilmiş siyahi bir köle olan Beşir Ağa, sarayın ve siyasetin en üst mertebelerine erişmiş; üç sultanın hareminde, birçok şehzadenin eğitiminde görev almış.

Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Doğan Cüceloğlu / Kronik Kitap  
  • Gecikmeli Teslimiyet M. Barış Muslu / Doğan Kitap
  • Hayat Kaybettiğin Yerden Başlar Miraç Çağrı Aktaş / İndigo Kitap 
  • Babaannem Geri Döndü Şermin Yaşar, Resimleyen: Ezgi Keleş / Taze Kitap
  • Veba Geceleri Orhan Pamuk / Yapı Kredi
  • Gitmeli miyim Kalmalı mıyım Hakan Mengüç / Destek 
  • Otuz Milyon Kelime, Dana Suskind Beth Suskind / Buzdağı
  • Yakın Tarihin Gerçekleri, İlber Ortaylı / Kronik Kitap
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi
  • Küllerin Günü / Jean-Christophe Grange / Doğan Kitap

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • SooleJohn Grisham / Doubleday
  • Finding Ashley Danielle Steel / Delacorte
  • A Gambling Man David Baldacci / Grand Central
  • Fugitive Telemetry Martha Wells / Tor.com
  • The Hill We Climb Amanda Gorman / Viking
  • The Four Winds Kristin Hannah / St. Martin’s
  • Where The Crawdads Sing Delia Owens / Putnam
  • Ocean Prey John Sandford / Putnam
  • The Midnight Library Matt Haig / Viking
  •  The Sentinel / Lee Child & Andrew Child / Dell

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar. 1- Jake Bugg / “Lost” 2- Alfie Templeman / “Wait, I Lied” 3- easy life / “skeletons” 4- Tom Odell / “money” 5- Coldplay / “Higher Power” 6- Bobby Gillespie & Jehnny Beth / “Chase It Down” 7- Mathilda Homer / “Rock Bottom” 8- James / “Recover” 9- Gruff Rhys / “Loan Your Loneliness” 10- Pond / “Pink Lunettes”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar… 1- Ozan Tekin / “Gravity of the Past” 2- Da Poet & Baneva / “İyi Ki Yoksun” 3- KÖFN / “Olan Olmuş” 4- Egemen Akkol / “Kıyamet” 5- Lil Zey & Luciano / “Elmas” 6- Ceylan Ertem / “Çaresiz” 7- Sezer Koç / “Su” 8- Başka Yer / “Yapboz” 9- Birkan Nasuhoğlu / “Sevda” 10- Zeynep Bastık / “Marlon Brando”

İstanbul şarkıları

İstanbul’a gönül veren sayısız müzisyenden bir seçki… 1- Duman / “İstanbul” 2- Vega / “Bihaber” 3- Teoman / “İstanbul’da Sonbahar” 4- Levent Yüksel / “İstanbul” 5- Pamela / “İstanbul” 6- Ajda Pekkan / “Moda Yolunda” 7- Hamiyet Yüceses / “Ada Sahillerinde Bekliyorum” 8- Safiye Ayla / “Üsküdar’a Gider İken” 9- Münir Nurettin Selçuk / “Kalamış” 10- Sezen Aksu / “İstanbul İstanbul Olalı”
Derleyen: Alper Bahçekapılı