25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Haftanın kültür-sanat önerileri (30 Nisan-6 Mayıs)

Haftanın kültür-sanat önerileri (30 Nisan-6 Mayıs)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 30 Nisan-6 Mayıs haftasının önerileri…


Haftanın çok satan yerli kitapları

Bu liste Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  • Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu, Kronik Kitap
  • Veba Geceleri, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf, Yapı Kredi Yayınları
  • Yakın Tarihin Gerçekleri, İlber Ortaylı, Kronik Kitap
  • Kısmet, Tuğçe Işınsu, Feniks Kitap
  • Seyir, Piraye, Mona Yayınevi
  • Her Doğum Bir Hikaye-Bilinçli Hamilelikten İdeal Doğuma Uzanan Yolculuk, Furkan Kayabaşoğlu, Kronik Kitap
  • Küllerin Günü, Jean-Christophe Grange, Doğan Kitap
  • Gecikmeli Teslimiyet, M. Barış Muslu, Doğan Kitap
  • Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever, Esra Ezmeci, Destek Yayınları

Haftanın çok satan yabancı kitapları

Bu liste The New York Times Çok Satanlar Listesi’nden alınarak oluşturulmuştur.
  • Ocean Prey, John Sandford, Putnam
  • The Hill We Climb, Amanda Gorman, Viking
  • The Devil’s Hand, Jack Carr, Emily Bestler/Atria
  • The Four Winds, Kristin Hannah, St. Martin’s
  • Where The Crawdads Sing, Delia Owens, Putnam
  • The Midnight Library, Matt Haig, Viking
  • Stargazer, Anne Hillerman, Harper
  • The Good Sister, Sally Hepworth, St. Martin’s
  • The Red Book, James Patterson ve David Ellis, Little, Brown
  • When The Stars Go Dark, Paula McLain, Ballantine

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar. 1- Philip Glass, C. Thomas, J.Brocal / “Tissue No.7” 2- Flying Lotus / “Between Memories” 3- Jorja Smith / “Gone” 4- The Chemical Brothers / “The Darkness That You Fear” 5- The Drums / “I Don’t Want To Go Alone” 6- Warpaint & Gang of Four / “Paralysed” 7- iogi / “oh yes” 8- Night Beats / “New Day” 9- Painted Shrines / “Gone” 10- The Anchorees / “Let It Hurt”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar… 1- Ars Longa / “Antakya FM” 2- Tendertwin / “Absolute Nobody” 3- İrem Candar / “Hatırla” 4- Buse Durak / “Bak” 5- Yiğit Seferoğlu / “Bunlar Hep Cinayet” 6- Ezgi Gergin / “Herkes Yolunda” 7- Perdenin Ardındakiler / “Dudaklarıma” 8- Mert Alkaya & Serkan Çeliköz / “Sheltered” 9- Murda / “Kafeste” 10- Patron / “Slam Dunk”

Caz şarkıları

30 Nisan Dünya Caz Günü için klasikler… 1- Louis Armstrong / “I’ve Got a Feeling I’m Falling” 2- Dizzy Gillespie / “Groovin’ High” 3- Duke Ellington / “Take the “A” Train” 4- Billie Holiday / “Blue Moon” 5- Wes Montgomery / “Airegin” 6- Ahmad Jamal / “Billy Boy” 7- Thelonious Monk / “Round  Midnight” 8- Chet Baker / “Look For The Silver Lining” 9- Bill Evans / “Skating In The Central Park” 10- Miles Davis / “So What”
Derleyen: Alper Bahçekapılı

Seyahat etmeyi özleyenlere ve ailecek izleyenlere

Düşüş
Düşüş
Festivale özel: 40. İstanbul Film Festivali filmlerini filmonline.iksv.org adresinden izleyebilir, biletlerinizi aynı adresten satın alabilirsiniz.
  • İki Âşığın Ölümü: Dört çocuklu bir çift ayrılır ve Utah’ta küçük bir kasabada, birbirlerinden birkaç kapı ötede yaşamaya devam ederler. Durumu kabullenmekte gitgide daha çok zorlanan adam, öfkesine, kıskançlığına ve zayıflığına teslim olur. Boğucu kasaba yaşamı, belirsizlik, ABD’de aile kavramı ve “toksik erkekliği” eleştirel bir bakış ve sade bir görsellikle ele alan filmdeki çocuk oyuncular, yönetmenin kendi çocukları. (ABD, 29 Nisan-4 Mayıs)
  • Düşüş: Eastern Promises, Lord of the Rings, Green Book ve daha pek çok filmden oyuncu olarak hatırlayacağımız yazar, fotoğrafçı, ressam ve müzisyen Viggo Mortensen bu kez yönetmen. Senaristliğini, müziklerini, yapımcılığını ve başrolünü de üstlendiği film, çocukluğu çiftlikte geçse de yıllardır şehirli eşcinsel bir adamın demans hastası babasını yanına almasını ve babasıyla gerilimli ilişkisini anlatıyor. (Kanada-İngiltere, 30 Nisan-5 Mayıs)
  • Sevgili Yoldaşlar: Yönetmen Andrey Konchalovskiy, Sovyetler Birliği tarihinin kanlı sayfalarından birini aralıyor ve 1962’de Rusya’nın Novoçerkassk şehrinde gerçekleşen işçi katliamını ele alıyor. Kızıl Ordu askerleri hükümeti protesto eden göstericilerin üzerine ateş açmış, 30 işçi hayatını kaybetmişti. Bu katliam 30 yıl saklandıktan sonra ancak 1992’de SSCB dağıldıktan sonra ortaya çıkmış ve sorumlular hakkında bir soruşturma açılabilmişti. (Rusya, 1-6 Mayıs)
  • Üst Kattakiler: Tek mekânda dört kişi arasında geçen, gerçek zamanlı, kurnazca kurgulanmış, eğlenceli, sivri sözlerle bezeli bir romantik komedi. 15 yıllık beraberlikleri tatsız ve heyecansız bir birlikteliğe dönüşen ilk çiftimiz, onlardan biraz daha genç, tartışmasız daha hareketli, daha sıcak komşuları olan çifti  evlerine davet ederler. Ve gece sıradan başlamakla birlikte hızla çığırından çıkar. (İspanya, 2-7 Mayıs)
Ibiza
Ibiza
Yurt dışı gezileri: Salgın işleri oldukça zorlaştırsa da yaz yaklaşırken seyahati hayal etmek hâlâ mümkün. Biz de o hayallere katkısı olabilecek yapımları listeledik.
  • Murder Mystery: Yıllardır hayalini kurdukları Avrupa seyahatine çıkan bir çift tükenmiş evliliklerini kurtaracak bir maceraya atılıyor. Milyonluk bir yatta işlenen cinayeti çözmeye çalışan çifti iki süper yıldız Jennifer Anniston ve Adam Sandler canlandırıyor. (Netflix)
  • Monte Carlo: Amerikalı gençlerin en büyük hayali olan Avrupa tatiline çıkan üç genç kızın hikayesi, Selena Gomez, Leighton Meester ve Katie Cassidy gibi ünlü oyuncuların parladıkları film olarak karşımıza çıkıyor. Bu kez hayallerde Paris var. (Prime Video)
  • Ibiza: Bir toplantı için şirketi tarafından Barselona’ya gönderilen Harper’ın peşine takılan arkadaşlarıyla birlikte bunu eğlenceye çevirme hikayesi. Bir DJ’in peşinde kendini Ibiza’da bulan kızlar zamanla yarıştıkları bir maceraya atılırken başrolde Gillian Jacobs ve Game of Thrones’la ünlenen Richard Madden var. (Netflix)
  • Çok Gezenti: Gezmek dediğimizde akla gelen ilk isim elbette Burak Akkul. Pasaportu ve vizeyi hallederseniz her şey tamam diyerek yola çıkan Burak&Seda Akkul çifti yıllardır uzak-yakın demeden kıta kıta, ülke ülke, dolaşıyor ve bize onlarca farklı kültürü anlatıyor. (Teve2 uygulama)
  • Bize Gezmek Olsun: Erkan Can ve Güven Kıraç’ın “Bir şehri tanımanın en iyi yolu kaybolmaktır” düsturuyla çıktıkları Küba gezisi izleyiciye oldukça eğlenceli anlar sunuyor. Üç bölümlük gezide iki usta oyuncu hem klasik arabalara da biniyor, hem müze müze geziyor. (Blu TV)
Back to the Future
Back to the Future
İftardan sahura kadar: Ramazan’da arada bir iftardan sahura kadar ayakta kalmak eğlencelidir. Evde kaldığımız günlerde ailecek bir gece boyu ekran başında olmak isteyenlere rehber.
  • Babysitters Club: Netflix çocuk dizisi olarak sınıflandırmış olsa da 10 bölümlük bu hikaye her yaştan insanın keyifle izleyebileceği bir yapım. Ann M. Martin’in kitabından ekrana uyarlanan yapım, bir arkadaş grubunun bebek bakıcılığı için kendi organizasyonlarını kurduktan sonra başlarına gelenleri anlatıyor. Beş saate yakın toplam süresiyle bir gece için birebir. (Netflix)
  • Young Sheldon: The Big Bang Theory Sheldon Cooper karakterini o kadar büyük bir fenomen haline getirdi ki onun çocukluğunu anlatan Young Sheldon geldi ardından. Cooper’ın büyüklüğünü oynayan Jim Parsons’ın da yapımcılığını yaptığı dizi, dahi bir çocuğun yaşadığı zorlukları eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Blu TV’deki ilk sezonu tam bir gecenizi alabilir. (Blu TV)
  • Back to the Future Serisi: Bilim kurgu sinemasının gelmiş geçmiş en kült serisi, zaman yolculuğu tartışmalarının halen anlattıkları üzerinden dönmesiyle popülerliğini her daim koruyor. Doc Brown ve Marty McFly, önce seksenli yıllarla elliler arasında bir köprü kuruyor, sonra da Vahşi Batı’ya kadar uzanıyor. Üç filmin toplam süresi beş saat 40 dakika. (Prime Video) 
  • The 2000’s: 11 Eylül’den Ortadoğu’daki savaşlara, iPod’un ortaya çıkmasından sosyal ağların gelişimine milenyumdan beri çok fazla şey yaşandı. The 2000’s bütün bunları kimi zaman ciddi kimi zaman eğlenceli bir dille ele alıyor. Sekiz bölümün toplam süresi altı saat bile değil. (Blu TV)
  • Jumanji-Welcome to Jungle: Burada biraz hile var. Ama Jumanji Welcome to Jungle’ı seyredip eğlenirken insan kendini Bill Murray’nin harikalar yarattığı orijinal hikayeyi tekrar izlemekten alıkoyamıyor. Kendinizi Jumanji evreninin maceralarına kaptırmak isterseniz toplamda dört saate yakın süren iki filmle akşamınızı şenlendirebilirsiniz. (Netflix)
Derleyen: Mehmet Dinler

Haftanın yenileri

Şu ana kadarki yasaklarda ne var ne yoksa izlemiş olabilirsiniz. Bu yeni film ve diziler yeni kapanmayı sıkılmadan geçirmenizi sağlayacak. The Innocent: Ters köşelerin ustası İspanyol senarist ve yönetmen Oriol Paula’nın The Invisible Guest’ini (Netflix) izleyenler bu diziyi de merakla bekliyordur. Harlan Coben’in bizde de Şantaj adıyla yayımlanan romanından yapılan uyarlamada, Kazayla birinin ölümüne sebep olduktan sonra işleri rayından çıkan bir hayatın hikayesi. Sekiz bölüm. (Netflix) Parasite: Bu yıl Oscar’ı silip süpüren Nomadland oldu. Aynı işi geçen yıl üstlenen Kore filmi Parazit’i görmeyen varsa, o durumda kalmasın diye 1 Mayıs’ta film platforma geliyor. Ayrıcalıklı koşullarda, refah içinde yaşayan bir ailenin evine teker teker sızarak hayatı herkes için tepetaklak eden başka bir aile. İlk bakışta kara mizah, son tahlilde dünya hali. (Netflix, 1 Mayıs)
Apollo 11
Apollo 11
Apollo 11: İnsanoğlunun Ay’a attığı ilk adımın 50’nci yılı şerefine NASA’nın kasalarında 50 yıl boyunca saklanan 70 milimetrelik filmler ortaya çıktı ve bu nefes kesici belgesel kurgulandı. 1969 yılındayız, hazırlığıyla, yolculuğuyla, aydaki görüntüleriyle ve dönüşüyle tüm bir ay yolculuğu. Başrollerde Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin. (Netflix, 1 Mayıs) Deadwater Fell: Deadwater Fell, görünüşte mutlu bir ailenin cinayeti hakkındaki soruşturma ve onların gizemli ölümlerinin, sıkı sıkıya bağlı bir İskoç kırsalındaki topluluğun derin güvensizliğini ortaya çıkarışıyla ilgili bir suç draması. Başroldeki David Tennant, izleyiciyi dördüncü ve son bölüm sonuna kadar ‘yaptı mı, yapmadı mı?’ ikileminde tenis topuna çeviriyor. (TV+)