28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 20.02.2023 20:13 | Son Güncelleme: 21.02.2023 07:52

Hatay'da üç dakika arayla 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem

AFAD saat 20.04'te Hatay'da Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. 3 dakika sonrasında ise Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde yeni bir deprem daha oldu. İçişleri Bakanı Soylu, depremler sonrası ilk belirlemelere göre 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem meydana geldi. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. AFAD, hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunurken, deniz seviyesinin 50 santimetre yükselme ihtimalini göz önünde bulundurularak sahil şeridinden vatandaşların uzak durması gerektiğini duyurdu. AFAD, yeni değerlendirmeler sonucu daha sonra sahil uyarısını kaldırdı.

İşte depremler sonrası dakika dakika yaşananlar:

07:19: Hatay'da depremde yıkılan binanın enkazında kalan 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Enkazda sıkışan iki cenazeyi çıkarma işlemleri sürüyor.

02:56: Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hasar gören Hatay Valiliğinin bir bölümü, Defne ilçesinde meydana gelen depremde yıkıldı.

02:14: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerde 18'i ağır, 294 kişinin yaralandığını açıkladı.

00:28: 
Depremler nedeniyle yaralanan vatandaşlar, askeri helikopter ve 112 Acil Sağlık araçlarıyla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine getiriliyor.

00:08: 
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde, Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarında güvenliği tehdit eden bir durumun oluşmadığını kaydetti.

21.02.2023 / 00:04: Kilis Valiliği, Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremde Musabeyli ilçesinde bir ahırda çökme olduğunu, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını duyurdu.

23:59: İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5,8 olan 32 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı.

23:44: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, depremlerin ardından, resmi kanallar yoluyla teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan sosyal medya içeriklerine itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

23:35: Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar tedbir amaçlı tahliye edildi.

23:25: Hatay'da meydana gelen depremin şiddetli hissedildiği Mersin'de okullar bir gün tatil edildi.

23:24: Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Havalimanı'nda tahliye uçuşlarının devam ettiğini duyurdu.

23:02: İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin hastanelere sevk edildiğini açıkladı. Soylu, 3 enkazda arama kurtarma çalışması yapıldığını söyledi.

22:49: Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilendiği için boşaltılan 2 katlı binanın bir bölümü merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan deprem nedeniyle çöktü.

22:41: Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremde Antakya'da yıkılan 2 binanın enkazlarından 3 kişi kurtarıldı.

22:07: 
Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçeleri merkezli depremlerin ardından kent trafiğinde yoğunluk yaşanıyor.

22:02: Depremler sonrası İskenderun Devlet Hastanesi tahliye edildi. Hastanenin yanındaki boş alana acil vakalar için sahra çadırı kuruldu.

21:59: 
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından boşaltılan bina, Hatay'da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremde yıkıldı, bazı ev ve iş yerlerinde hasar oluştu.

21:58: AFAD, Hatay'daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarının değerlendirmeler sonucunda kaldırıldığını açıkladı.

21:52: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bağımsız bir deprem meydana geldiğini, sonrasında yaklaşık 20 artçı deprem yaşandığını kaydetti. Oktay, Hatay'daki depremlerin ardından hastanelere şu ana kadar 8 yaralının getirildiğini açıkladı.

21:43: Gaziantep Valisi Davut Gül, Hatay'da art arda meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerde kentte bir metruk binada kısmi çökme olduğunu, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını söyledi.

21:41: Suriye'de, Hatay merkezli depremlerin ardından halk sokaklara döküldü. Depremler, İdlib, Halep, Hama, Afrin, Azez, Cerablus, Bab ve Tel Abyad yerleşimleri başta olmak üzere ülke genelinde hissedildi. 

21:16: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'da peş peşe yaşanan, çevre illerde de hissedilen depremler nedeniyle bölgedeki tüm vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

21:12:  AFAD: Deniz seviyesi yükselebilir, uzak durulmalı

AFAD, Hatay'da meydana gelen depremler sonrasında ekiplerin teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale etmekte olduğunu, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü açıklarken, deniz seviyesinin 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla vatandaşların sahil şeridinden uzak durmaları gerektiğini kaydetti.

21:06: Adana Valisi Elban: Yıkılan bina yok

Adana Valisi Süleyman Elban, Hatay merkezli meydana gelen depremler nedeniyle kentte herhangi bir yıkımın yaşanmadığın söyledi.

20:57:  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hasarlı binalardan uzak durulmalı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay depremlerin ardından yaptığı açıklamada "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" dedi.

20:37: Hatay Valisi Doğan'dan ilk açıklama

Hatay Valisi Rahmi Doğan, depremler sonrası yaptığı açıklamada "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor" sözlerini kaydetti.

20:33: Prof. Dr. Ahmet Ercan: Depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada depremlerin süreceği konusunda uyarıda bulundu ve şunları söyledi: "Sanki büyük artçı depremler Arama-Kurtarma Çalışmaları bitsin diye bekler gibi biraz önce Samandağı 7 km derinde M6,4 oldu. Yıkılmayan yapıları da yıktı. Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek. Yaralı evlere girmeyin."

Hatay merkezli deprem Orta Doğu'da birçok ülkede hissedildi

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı da salladı. Deprem Lübnan'da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'da da hissedildi.