19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.02.2023 20:54 | Son Güncelleme: 20.02.2023 21:21

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek

AFAD, Hatay'da üç dakika arayla 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremlerin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Artçı depremler bölgede 4 ay daha sürecek, hasarlı binalardan uzak durun" uyarısında bulundu
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek

Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada depremlerin süreceği konusunda uyarıda bulundu ve şunları söyledi:

"Sanki büyük artçı depremler Arama-Kurtarma Çalışmaları bitsin diye bekler gibi biraz önce Samandağı 7 km derinde M6,4 oldu. Yıkılmayan yapıları da yıktı. Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek. Yaralı evlere girmeyin."

Depremin süresi 16 saniye

Ercan, depremlerle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Samandağ M6,4’lük depremin süresi 16 saniyedir. Çıkardığı gerginlik(enerji) M7,9’luk depremin 176’da biridir. Kabaca 7 ton TNT bombası gücündedir. Kırık boyu 30-40 km’dır. Kırık Hatay’dan Suriye’ye uzanmıştır. Toplam kırık boyu 440 km’ye ulaştı.

M6,4’lük depremde ağır hasarlılar göçtü, orta hasarlılar ağır hasarlı, az hasarlılar orta hasarlı, hasarsızlar az, orta hasarlı duruma dönüştü. Az hasarlı yapılar içinde olmak üzere tüm yapılar güvenli içn yıkılmalıdır. Yoksa kıyım olur.

Dikkatimizi Hatay’a çevrilmişken, DAK’ın kuzeyinde Elazığ-Palu ile Bingöl’de M5’e varan depremler, Pala-Bingöl arasının gerilmekte olduğunu gösteriyor.

Her iki deprem de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu

Hatay’daki M6,4 ile M5,8’lık depremlerin her ikisi de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu. Herkes kontainer evler ile arbalarında, çadırlarda yatsın. Bu tür artçı depremler ne yazık ki olmayı sürdürecek."