23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2021 14:08 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Her istasyonda en az 2 kadın çalışıyor

“Mesleğin cinsiyeti yoktur” diye yola çıkarak Kadın Gücü projesini başlatan Opet’in istasyonlarında en az 2 kadın çalışıyor. OPET Yönetim Kurulu üyesi Filiz Öztürk: “Cinsiyet ayrımı olmadan kadınların da her işi yapabileceğini göstermek istiyoruz”
Her istasyonda en az 2 kadın çalışıyor

Kadın çalışan oranının düşük olduğu enerji ve akaryakıt sektöründe bu alanda fark yaratan şirketlerden biri OPET. Her akaryakıt istasyonunda en az 2 kadın çalışan hedefleyerek Kadın Gücü projesini başlatan OPET’in Yönetim Kurulu üyesi Filiz Öztürk, 2.5 yıl içinde 3 bin kadın çalışan sayısına ulaştıklarını ifade ediyor.

Kadın çalışan sayısında büyük artış

Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da en üst sıralarda yer alan cinsiyet eşitliğine katkıda bulunma hedefiyle birçok proje hayata geçiriliyor. Bu hedefle sürdürülen OPET Kadın Gücü Projesi de kadın istihdamını sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da yepyeni bir boyuta taşıyor.
2018 yılının Mayıs ayında OPETteki toplam kadın akaryakıt satış yetkilisi sayısı 27 iken, bu sayı 2020 sonunda 73e yükseldi. Kadın market satış yetkilisi ise 576dan 945e ulaştı. Kadın Gücü istihdamı sağlayan bayi sayısında ise yüzde 224 artış gerçekleşti.

“Kadınların önündeki en büyük engel önyargı ve ayrımcılık''

OPET, Kadın Gücü projesini Türkiye genelindeki 1.700’ü aşkın istasyonunda en az iki kadın hedefiyle başlattı. Toplumumuzda önemli bir değişim yaratmayı hedefliyoruz” diyen OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk ile projenin detaylarını şöyle özetliyor:

Kadın Gücü projesi ile mesleğin cinsiyeti olmadığı algısının toplumsal düzeyde benimsenmesini sağlamayı, kadınların çalışma hayatının her alanında fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde başarıyla var olabileceğini göstermeyi hedefliyoruz. Kadınların önündeki en önemli engel; kadının yapabileceği ya da yapamayacağı işlere dair önyargı ve ayrımcılık. Proje ile kadınlarımızın istasyonlarımızda akaryakıt satış yetkilisi, market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda büyük bir başarı ile çalıştığını gösterdik. Proje ile 2.5 yıl gibi kısa bir sürede, OPET istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı iki katına ulaştı. Kadının sektörümüzdeki varlığının doğalolarak algılanması ve normalleştirilmesini, cinsiyet ayrımı olmadan kadın ve erkeğin eşit koşullarda çalışabilmesini amaçlıyoruz.”