03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2023 20:42 | Son Güncelleme: 16.11.2023 21:40

Hrant Dink'in Türkiye hayalini anlattığı belgesel tetikçi Samast'ın tahliyesiyle yeniden gündemde

AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın tahliyesi, Ümit Kıvanç imzalı Hafıza Yetersiz- Hrant Dink İçin Bir Film belgeselini bir kez daha gündeme getirdi. Belgeselde Dink'in Türkiye ve dünya hayali kendi sesinden aktarılıyor
Hrant Dink'in Türkiye hayalini anlattığı belgesel tetikçi Samast'ın tahliyesiyle yeniden gündemde

Yazar ve yönetmen Ümit Kıvanç'ın Hrant Dink suikastinin 15. yılında ilk gösterimi yapılan belgeseli Hafıza Yetersiz- Hrant Dink İçin Bir Film, tetikçi Ogün Samast'ın şartlı tahliyesiyle yeniden gündemde. Hrant Dink Vakfı'nın "Hrant Dink'in sözünü renge, şekle ve sese büründürerek aktaran 'Hafıza Yetersiz' filmi, Hrant Dink'e ve sözüne yaşam alanı tanımayan 'sistem'in nerelerde 'hata verdiğini' gözler önüne seriyor" sözleriyle anlattığı filmin ilk gösterimi 12 Ocak 2022'de gerçekleştirilmişti. 

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki gösterimin ardından düzenlenen söyleşide konuşan Ümit Kıvanç, bu filmi neden yaptığı sorusunu şöyle yanıtlamıştı: "Böyle bir borcumuz olduğunu da düşünüyorum ama ancak şimdi yapabildim; daha önce Hrant Dink’in konuşmalarıyla günler geçirecek cesaretim yoktu. Hrant Dink yazmaktan çok konuşan bir insandı; sesiyle mimikleriyle, kaşını gözünü oynatışıyla söylediklerini bir bütün olarak hissediyoruz. Yazıları da kalıcı ama onun o canlı varlığı başka bir şeydi, o da filmle aktarılabilirdi."

Filmin isminin hikayesi

Filmdeki bir sekansta Dink'in arkasındaki bilgisayarda “memory is too low for word” (word programını açmaya hafıza yok) yazdığını aktaran Kıvanç, "Ben onu 'sözlere yer yok' gibi algıladım. Belgeselin ismi de oradan geliyor. Hrant Dink’in sözünü dinleyebilmek için bir hafızaya ihtiyaç var ama bizim yaptığımız o hafızayı kapatmak” ifadelerini kullanmıştı. Hrant Dink Vakfı'nın internet sitesinde "Hrant Dink’i hedef haline getiren tutkusuna tanık olurken şu zor günlerde onun kendi sesinden dinleyeceğimiz Türkiye ve dünya hayalini bu filmde izleyebilirsiniz" notuyla yayınlanan film İngilizce, Ermenice, Almanca ve Fransızca altyazılı olarak da izlenebiliyor.