Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin 1 Mart’taki Resmi Gazete’de yayımlanması ile, zeytin ağaçlarının kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açıldı. Maddeye göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecek. Birçok STK yönetmeliğin iptali için dava açtı. Davalar devam ederken YK Enerji çalışanları bugün İkizköy Işıkdere mevkindeki zeytin ağaçlarının sökülerek taşınması için alana geldi.
Bunun üzerine köy sakinleri ve İkizköy Çevre Komitesi, zeytinliklerin sökülmemesi için toplanma çağrısı yaptı. Twitter'dan "İkizköy Işıkdere’de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini taşımaya gelmiş şirket. Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmündedir! Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen" çağrısı yapıldı.
İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü Nejla Işık “Zeytin tarlalarımızı ve ormanlarımızı korumak için açtığımız iptal davaları devam ederken bugün tarlalarımızdaki asırlık zeytinlerin taşınmaya çalışıldığını öğrendik. Engel olmak için şu anda bölgeye gidiyoruz, zeytin için adalet istiyoruz” diye konuştu
"Bu yıkımı durdurun"
İkizköy Çevre Komitesi "Yasa çok açık Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Gerekçesi ne olursa olsun zeytinler izinsiz kesilemez, sökülemez. Yetkilileri yasaları uygulamaya, zeytinlikleri korumaya bu kıyımı durdurmaya davet ediyoruz" çağrısı ile yetkili kurumları görevlerini yapmaya davet ettiklerini duyurdu.
İkizköy Işıkdere'de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini "taşımaya" gelmiş şirket ❗
— İkizköy İnsanca Yaşam için Direniyor 🌱🫒🌲 (@ikizkoydireniyo) March 31, 2022
Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmindedir!
Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen.#ZeytinimeDokunma@tcmuglavaliligi pic.twitter.com/9YoreYD9Tx
Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla yaklaşık 700 dönüm ormanlık ve köylülerin zeytin arazilerinde maden ocağı açmak için bugün sabah saatlerinde şirketin zeytinleri kökünden sökmeye başladığı haberini alan köylüler ve çevreciler bölgeye hareket etti ve duruma tepki gösterdi.
Çevre Mühendisi Deniz Gümüşsel, şirket yetkililerinin dozerlerle daha önce kamulaştırılan zeytinlik alana girdiğini söyledi. Gümüşsel, "Duyum alır almaz olay yerine geldik ve gözlerimize inanamadık. 80 -90 yaşındaki o ağaçlara nasıl kıymışlar. Dozerle girerek yaklaşık 30 ağacı köklerini de parçalayarak kenara fırlatmışlar” dedi.
"Bakanlıktan izinleri yok"
Şirket yetkililerinden belge istemelerine karşı kendilerine hiçbir resmi evrak gösterilmediğini ifade eden Gümüşsel, “Resmi gazetede son yapılan değişikliğin iptal edilmesi için hukuki süreç başlattık. Ancak şu anda yapılan uygulama yönetmelik değişikliğine bile uymuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almaları gerekir böyle bir izin yok. Ağaçlara zarar vermeden sökmeleri gerekir o da yok. Ki biz ağaçlara hiç dokunulmamasını savunuyoruz, zaten kanunlar da bunu söylüyor ama yönetmelik değişikliği ile kanunları hiçe sayarak hem doğayı hem geleceği yok ediyorlar” dedi.
YK Enerji'den açıklama
Bu iddialar üzerine YK Enerji'den konuyla ilgili açıklama yapıldı ve "Bugün sosyal medyada ve bazı medya organlarında “İkizköy’de zeytin ağaçları kesiliyor” içerikli paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. Söz konusu zeytin ağaçlarının bulunduğu alan, 2016 yılında kamu yararı kararı doğrultusunda yerli kaynaktan elektrik üretimi amacıyla kamulaştırılarak madencilik faaliyetleri için şirketimize tahsis edilmiştir. Linyit İşletmeleri sahasında bulunan, 9 zeytin ağacı uzmanlar eşliğinde yine YK Enerji bünyesinde oluşturulan ve 22 binden fazla zeytin ağacının yer aldığı zeytin park alanına taşınmıştır. Hiçbir şekilde ağaçların kesilmesi, zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.
"Ağaçlar yeni yerlerine taşınıyor"
Açıklamada "Kök bütünlüğü korunan ağaçların herhangi bir zarar görmemesi için iş makineleriyle etrafları kazılarak ve budamaları yapılarak yeni yerlerine taşınmaktadır. Tüm bu işlemler uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Zeytin ağaçlarının taşınması sırasında madencilik faaliyeti için şirkete tahsis edilmiş alanın içine girilerek iki çalışana eylemciler tarafından saldırıldığı ve darp edildiğine dikkat çeken açıklamada duruma kolluk kuvvetlerinin müdahale ettiği ve konuyla ilgili yasal sürecin başlatıldığı belirtildi.