CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV YouTube kanalında katıldığı programda Tanıl Bora’nın ‘Cereyanlar’ kitabının, ‘başucu kitabı’ olduğunu söylemişti. Ardından Ekrem İmamoğlu da şu sıralar hapiste okuduğu kitaplar arasında ‘Cereyanlar’ı saymıştı.
Tanıl Bora, 2017’de İletişim Yayınları’ndan yayınlanan kitabında Türkiye’nin geç Osmanlı döneminden AK Parti iktidarına kadar siyasi hayatındaki bütün akımları ele alıyordu.
Kitaba dair iki siyasinin beyanının ardından sosyal medyada hem yayınevine hem de kitabın içeriğine dair suçlayıcı bazı paylaşımlar yapıldı, köşe yazıları yazıldı. Suçlamalar yayınevinin ‘proje’ diye nitelendirilmesinden kitabın ‘Atatürk karşıtı’ diye özetlenmesine kadar uzandı.
Bunun üzerine İletişim Yayınları şu açıklamayı yayınladı:
“Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun çeşitli vesilelerle verdikleri demeçlerde, yayınevimiz tarafından yayımlanan ve Tanıl Bora’nın kaleme aldığı Cereyanlar adlı eseri ‘başucu kitabı’ olarak nitelendirmelerinin ardından yaşanan tartışmaların bir iftira ve karalama kampanyasına dönüştüğünü görüyoruz.
Kitabı etraflı biçimde okumadıkları anlaşılan ve kitapta yer alan cümleleri tahrif ederek ya da yer almayan cümleleri varmış gibi göstererek ısrarla paylaşanların niyetlerini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Kendi siyasal hesaplarını yayınevimiz üzerinden görmeye kalkışan ve sosyal medyayı iftira, kara propaganda aracı haline dönüştüren bu seviyesiz kişiler tarafından yayınevimize, yazarımıza ve kitabımıza yöneltilen asılsız ithamları şiddetle reddediyor, bu değersiz ifadelere çeşitli mecralarında yer veren kurumları da kınıyoruz"
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. pic.twitter.com/ul45MsZWwX
— İletişim Yayınları (@iletisimyayin) February 26, 2026