18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2024 13:56 | Son Güncelleme: 13.07.2024 14:54

Irak Dışişleri Bakanı açıkladı: Bağdat, Erdoğan-Esad görüşmesine ev sahipliği yapabilir

Irak hükümeti, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirmek için Bağdat'ta bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, toplantının prensipte kabul edildiğini ancak henüz bir tarih belirlenmediğini açıkladı
Irak Dışişleri Bakanı açıkladı: Bağdat, Erdoğan-Esad görüşmesine ev sahipliği yapabilir

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, NATO Zirvesi'nin ardından ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada Irak hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında on yılı aşkın bir süreden sonra yapılacak ilk görüşmeye ev sahipliği yapmayı hedeflediğini doğruladı. Irak Dışişleri Bakanı, teklifin Bağdat'ın hem Ankara hem de Şam'dan "yakınlaşmaya" açık olduğuna dair sinyaller almasının ardından geldiğini söyledi.

Rusya'nın arabuluculuk yapmaktan bahsetmeye başladığını söyleyen Hüseyin, "İki tarafı da Bağdat'a davet edeceğimize dair bir his var içimde ve geri döndüğümde meslektaşım Suriye Dışişleri Bakanı'na ulaşacağım, böylece bir tarih belirleyebileceğiz" dedi. Irak Dışişleri Bakanı, "her iki tarafın da prensip olarak masaya oturmaya hazır olduğunu" söyledi.

Özel ile Şam'da, Erdoğan ile Bağdat'ta

Fuad Hüseyin'in açıklamaları El Vatan gazetesinin iki gün önceki haberini doğrular nitelikte. Suriye'de yayın yapan gazete Suriye ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla gerçekleşecek müzakerelerin ilkinin Bağdat’ta yapılacağını yazdı. Gazetenin, Şam'daki bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre Şam-Ankara arasındaki görüşmelerin ilk adresi Bağdat olacak. Üçüncü ülkelerin arabuluculuğu ile gerçekleşeceği ön görülen müzakere tarihinin ise henüz belirlenmediği kaydedildi. CHP lideri Özgür Özel'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bu ay içinde gerçekleşmesi beklenen görüşmenin ise Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleşeceği konuşuluyor.