29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2023 13:05 | Son Güncelleme: 14.02.2023 13:18

İsrail'den Türkiye'ye dayanışma ve destek mesajı: Önümüzdeki sorunlar çok büyük

Türkiye ve Türk halkıyla dayanışmaya mesajı veren İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen "Sadece şu anda değil, gelecekte de yardıma devam edeceğiz çünkü önümüzdeki sorunlar çok büyük dedi. Mevlüt Çavuşoğlu da iki ülkü ilişkilerinden yeni bir döneme girildiğine dikkat çekti
İsrail'den Türkiye'ye dayanışma ve destek mesajı: Önümüzdeki sorunlar çok büyük

Mevlüt Çavuşoğlu ve Eli Cohen Dışişleri Bakanlığın'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Ziyaretinin amacının depremlerin ardından İsrail'in Türkiye ile dayanışmasını göstermek, bu arada da ikili ilişkileri ele alma fırsatı olduğunu belirten İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen,  "Bu ilişkiler son bir yıl içinde gerçekten çok daha iyi bir noktaya geldi. İsrail hükümeti ve İsrail halkı adına en içten başsağlığı dileklerimizi ve destek vaatlerimizi iletmek istiyorum" dedi. Cohen, depremlerden etkilenen herkese desteklerini sunmaya çalışacaklarını belirterek, "Geçen yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri bu" dedi.

"Önümüzdeki sorunlar çok büyük"

İnsani yardımın siyasi hiçbir sınırı olmadığının altını çizen Cohen "Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu, bu zor günlerde dayanışmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ve biz elimizden gelen her türlü yardımı sağlayarak sadece ihtiyacı olanlara şu anda değil, gelecekte de yardıma devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum çünkü anladığım kadarıyla önümüzdeki sorunlar gerçekten son derece büyük" dedi. 

Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden birisinin İsrail olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrailli arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin Türkiye'ye geldiğini ve Kahramanmaraş'taki çalışmalara çok ciddi destek verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, İsrailli arama kurtarma ekibinin 19 kişiyi enkazdan kurtardığını aktararak, görevlerini tamamlayan ekiplerin bir bölümünün İsrail'e döndüğünü ifade etti.  Çavuşoğlu, "Bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma ve destek için bir kere daha İsrail devletine ve halkına çok teşekkür ederim" dedi.

"İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi"

İsrailli mevkidaşı Cohen'le bugün ilk kez yüze bir araya geldiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bugünkü görüşmede depremle ilgili devam edecek destekler ve mevcut durumun yanı sıra ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz, yeni bir döneme girdi. Büyükelçilerimizi tekrar görevlendirdik. İlişkilerimizi geliştirmek için yoğun çalışıyorlar. Üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi, gerçekleşiyor. İlişkilerimizdeki potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğunu bugün bir kere daha gördük. Ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde işbirliğimizi geliştirmeye yönelik çabalarımız ve istişarelerimiz de sürecek" diye konuştu.

 

 

Kaynak: AA