06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2022 14:16 | Son Güncelleme: 29.03.2022 19:10

İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri toplantısı bitti

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakereleri İstanbul'da devam ediyor. Toplantı öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık somut sonuçlar alınması gereken bir döneme girdik. Dünya sizlerden hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor" dedi. 14.15'te biten görüşmelere Roman Abramovich de katıldı
İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri toplantısı bitti

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da bir araya geldiği toplantı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından başladı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde başlayan toplantıya, sabah ilk olarak Ukrayna, ardından Rusya heyeti geldi.

Görüşmelere Rus iş insani Roman Abramovich de katıldı. Rusya ve Ukrayna'da arabuluculuk çalışmaları yürüten Abramovich, ay başında Moskova ve Lviv'de temaslarda bulunmuştu. ABD basınında çıkan haberlerde, Amerikan yönetiminin, arabuluculuk çalışmaları nedeniyle Abramovich'i yaptırım uygulanan Rus oligarklar arasına almadığına yer verilmişti.

Wall Street Journal gazetesi, Abramovich' ve Ukraynalı müzakerecilerin ay başında Kiev'de yaptıkları bir toplantı sonrası zehirlenme belirtileri gösterdiğini öne sürmüş ancak Ukraynalı yetkililer spekülasyonlara aldırış edilmemesi gerektiği uyarısında bulunup heyetin olağan şekilde çalışmalarına devam ettiğini bildirmişti.

 Müzakereler iki gün sürecek

İstanbul'daki müzakereler iki gün şeklinde planlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmasında, Türkiye'nin tüm uluslararası platformlarda iki tarafın da hakkını, hukukunu, hassasiyetini koruyan adil bir yaklaşım sergilediğini belirterek "Heyet üyeleri olarak sizler tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız" ifadelerini kullandı. Bugün yapılan görüşmeler 14.15'te bitti.

"Kiev ve Çernigiv'de askeri eylemleri azaltmaya karar verdik"

Rus heyeti, Ukrayna tarafıyla İstanbul'da yaptıkları görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıkladı. İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini söyledi.

"Liderler seviyesindeki görüşme için yeterli"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da yürüttüğü müzakerelere ilişkin "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" dedi.

"En anlamlı ilerleme bugün kaydedildi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'daki Rusya ve Ukrayna heyetlerinin müzakere toplantısına ilişkin "Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz" dedi. Çavuşoğlu "Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir" diye konuştu