04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2023 17:46 | Son Güncelleme: 08.11.2023 17:55

İYİ Parti Sansür Yasası kararını değerlendirdi: Er ya da geç iptal edileceğine inanıyoruz

AYM’nin sansür yasasını görüştüğü sırada AYM önüne gelen gazetecileri ziyaret eden İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “iktidarın adeta basın mesleği üzerinde bir yumruğu haline gelen bu yasanın iptali için maalesef beklentimiz çok daha farklı yöndeydi” dedi
İYİ Parti Sansür Yasası kararını değerlendirdi: Er ya da geç iptal edileceğine inanıyoruz

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, sansür yasası ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen ve hapis cezası öngören maddenin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından görüşülmesini takip eden gazetecileri ziyaret etti. AYM’nin, söz konusu yasanın iptal edilmesi talebini reddetmesi üzerine açıklama yapan Zorlu, “Dezenformasyon yasası olarak bilinen ama uygulamada iktidarın adeta basın mesleği üzerinde bir yumruğu haline gelen bu yasanın iptali için maalesef beklentimiz çok daha farklı yöndeydi” diye konuştu.

"Basın mensuplarının yanında olmayı sürdüreceğiz"

Edindiği bilgilere göre 40 gazetecinin düzenlemeden etkilendiğini söyleyen Zorlu, söz konusu yasa hükmünün er ya da geç iptal edileceğine inandıklarını kaydetti. Bu konuda hukuk mücadelesi vereceklerini ifade eden Zorlu, “Sayın genel başkanımızın öncülüğünde biz bu yasadan etkilenen tüm gazeteci arkadaşlarımızın, bu mesleği hakkıyla yapmaya çalışan bütün basın mensuplarının yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Halka Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu TCK (217) (Sansür Yasası) nedir?

Bu düzenleme ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na ‘Halka Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” başlığı ile 217/A maddesi eklendi: Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.

Kaynak: AA