28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Kıbrıs’ı karıştıran dizi

‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisindeki bazı sahneler ve hikayeler Ada’da tepkiye neden oldu. Denktaş ailesi babalarının kişilik haklarına zarar verildiğini iddia ederek hukuki sürecin başlatılacağını açıkladı
Kıbrıs’ı karıştıran dizi

TRT’de yayımlanan ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisinde Ada’da Türklere karşı gerçekleştirilen katliamlar ve Kıbrıs sorununun başlangıcı konu ediliyor. Dönemin Kıbrıs Türklerinin liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’a da dizide yer veriliyor. Dizinin 6 bölümü izleyici ile buluşurken, 7. bölümünün fragmanında yer alan ve Rauf Denktaş’ın kafasına silah dayandığı sahne büyük tepkilere neden oldu.   

Gerçekleri anlatmıyor

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 1998-2005 yılları arasında danışmanlığını yapmış, 1994-1996 yılları arasında KKTC Başbakanlık eski Özel kalem Müdürlüğü yapan Sabahattin İsmail dizideki bu sahneye tepki gösterdi:  “Sampson kim ki Denktaş’ın kafasına silah dayayacak. Utanmadan bir de ‘Gerçek bir varoluş hikayesi’ diyorsunuz!” Sabahattin İsmail, dizinin bir varoluş hikayesi adıyla tanıtılmasına rağmen gerçekleri anlatmadığını söyledi: “Dizide EOKA’cıların Rauf Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük’ün Lefkoşa’nın Türk bölgesini işgal ettiği ve Rauf Denktaş’ın karargahına girdiklerini gösteren sahneler bulunuyor. Dizinin beşinci bölümünde Nikos Sampson’un Rauf Denktaş’ı silah zoruyla kaçırdığı bir sahne mevcut. EOKA hiçbir zaman Türk bölgesine ve Denktaş’ın karargahına giremedi. Denktaş hiçbir zaman kaçırılmadı. Bu da tamamen gerçek dışıdır. Sampson ne tek başına ne adamları ile hiçbir zaman Türk bölgesine giremedi. Dizideki tek gerçek EOKA’nın Türklere yönelik saldırı ve katliamlarıdır.

Hukuki süreci başlattık

KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş, Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinin Ada halkı tarafından üzüntü ve tepkiyle karşılandığını söyledi. “Dizide Rauf Denktaş’ın başına silah dayanması sahnesi kabul edilemez, dizi hakkında kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle hukuki süreci başlatacağız.” Dizinin tarih danışmanı olan Doç. Dr. M. Serhan Yücel ise “Senaryo yazımında bir görevim yok. Sadece TRT’ye bağlı olarak senaryonun tarihe uyumlu olup olmadığını raporluyorum. Raporlamaları Sabahattin İsmail Bey’in de görmesini isterdim. Yakında görev sürem bitiyor.  Ayrıca bu tür tarihi diziler belgesel değil” dedi.