26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2023 15:14 | Son Güncelleme: 09.05.2023 16:40

Kılıçdaroğlu Bloomberg'e konuştu: İlk soruşturmayı Borsa İstanbul'da başlatacağız

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasının odağında ekonomi var. Bloomberg'e konuşan Kılıçdaroğlu seçilirse ilk olarak borsa ve ekonomiyi inceleyeceğini ve iki hafta içinde bunun için özel bir ekip kuracağını söyledi
Kılıçdaroğlu Bloomberg'e konuştu: İlk soruşturmayı Borsa İstanbul'da başlatacağız

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bloomberg'e konuştu. Ana muhalefet lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini ekonominin ve ülkenin mali durumunun gerçek yüzünü gizlemekle suçlayarak, bu hafta sonunda yapılacak oylama öncesinde kampanyasında sarsıcı bir mesaja yer verdi.

"Rakamlar şeffaf değil"

Kılıçdaroğlu, resmi ekonomik verilerin güvenilmez olduğunu öne sürdü ve borsanın soruşturulması çağrısında bulundu. CHP lideri Bloomberg'e verdiği demeçte, seçilmesi halinde hükümetinin hasarı değerlendirmek ve ekonomide gerçekten neler olduğunu anlamak için bir ekip kuracağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye'deki rakamlar şeffaf değil, doğru değil. Yükümlülüklerimiz, taahhütlerimiz ya da gelir ve giderlerimiz hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz" ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı'nın ekonomi kurmayları CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı ve Sanayi, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın; Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp ve Genel İdare Kurulu Üyesi Ali Arif Aktürk; Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve Parti Sözcüsü Serkan Özcan; İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz ve Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir; Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir ve Genel İdare Kurulu Üyesi Musa Öztürk'ten oluşuyor.

Merkez Bankası, Borsa İstanbul ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bloomberg'in yorum talebine yanıt vermedi. TÜİK'de yorum talebine yanıt vermedi ancak daha sonra verilerinin güvenilirliğine ilişkin iddialara yanıt olarak bir açıklama yayınladı. Açıklamada "TÜİK, uluslararası standartlara uygun, güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiki gizlilik, güncellik, şeffaflık, bilimsellik ve karşılaştırma ilkeleri doğrultusunda veri üretmekte ve yayınlamaktadır" denildi. 

Kılıçdaroğlu'nun seçimden sonraki iki hafta içinde kurulacağını söylediği özel ekip, muhalefet bloğu liderlerine gerçek tabloyu sunacak ve uzun vadeli planlar için temel oluşturacak. Altı muhalefet partisinin ekonomi danışmanları, soruşturma için şimdiden zemin hazırladıklarını açıkça belirttiler. Cumartesi günü yapılan bir toplantının ardından, komisyonun bütçe, devlet kredileri ve benzeri kurumlardaki gizlenen kusurları ortaya çıkarması için hazırlıkların tamamlandığını söylediler. Muhalefet bloğunun üst düzey üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, soruşturmanın enflasyon verilerinin doğruluğunu belirleyeceğini ve merkez bankası rezervlerinden şeffaf olmayan satışlarla ilgili işlemleri araştıracağını belirtti.

"İlk soruşturmayı orada başlatacağız"

Merkez Bankası bir yılı aşkın süredir doğrudan döviz müdahalesi yapmadığını resmi olarak açıklamamış olsa da Bloomberg Economics, Aralık 2021'den geçtiğimiz Nisan ayına kadar lirayı desteklemek için arka kapı döviz piyasası operasyonlarına yaklaşık 177 milyar dolar harcadığını tahmin ediyor. Kılıçdaroğlu, hükümetinin, son birkaç yılda yerli yatırımcıların yükselen enflasyona karşı korunma arayışıyla baskın güç haline geldiği Borsa İstanbul'un soruşturulmasına öncelik vereceğini söyledi. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, "Küçük tasarruf sahiplerinin nasıl soyulduğunu, vakumlandığını, sarsıldığını biliyorum. Bu yüzden ilk soruşturmayı orada başlatacağız" diye konuştu. 

Muhalefetin Para Politikası Ne Olacak? Hazine Bakanı Adayı Bilge Yılmaz anlattı

Kılıçdaroğlu ayrıca savurganlığa karşı da harekete geçeceklerini belirterek, "Muhtemelen ilk kararnamemiz tasarruf tedbirleri, daha doğrusu israfın önlenmesi üzerine olacak" dedi. Kılıçdaroğlu'nun savurganlığa dair vaatleri seçim kampanyasının temel taşlarından biri haline geldi. Sık sık mitinglerinde Cumhurbaşkanı'nın özel jetlerini satacağını ve elde edilecek parayı halkın yararına kullanacağını aktardı.

"Güven bürokrasiden gelecek"

Muhalefet, ekonomiyi elden geçirmenin ilk adımı olarak kamu hizmetlerinde liyakati yeniden tesis etme sözü verdi. Kılıçdaroğlu da bu mesajı yineleyerek, Merkez Bankası, Hazine ve düzenleyici kurumlar gibi ekonomik kurumlara doğru kişilerin atanmasının Türkiye'ye ihtiyacı olan mali düzeltmeyi getireceğine inandığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Merkez Bankası Başkanı iç ve dış çevrelere güven veren biri olursa sorun büyük ölçüde çözülür. Bizim sağlayacağımız güven bürokrasiden gelecek" dedi.