08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2024 22:10 | Son Güncelleme: 09.07.2024 23:01

Kılıçdaroğlu'ndan 'SHP' açıklaması: İddiaların tamamı hayal ürünü

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SHP'nin yeniden kuruluşuyla ilgisi olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Tamamı hayal ürünü. Biz CHP’liyiz, başka bir parti arayışımız zaten olamaz" ifadelerini kullandı
Kılıçdaroğlu'ndan 'SHP' açıklaması: İddiaların tamamı hayal ürünü

 Kuruluş işlemleri tamamlanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının "faaliyette olan siyasi partiler" listesinde yer aldı. Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran'da tamamlanan partiyi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi. Listede kısaltması SHP olarak yer alan partinin adresi, Kızılay Karanfil Sokak'ta gösterildi. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin kurucuları şu isimlerden oluştu: "Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."

Kılıçdaroğlu: Başka bir parti arayışım olamaz

CHP'nin 7'nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SHP'nin kuruluşuyla ilgisi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Kılıçdaroğlu, “SHP’ye mi genel başkan olacakmışım? Böyle bir şeyler yazıldı çizildi. Bunların tamamı da hayal ürünü. Biz CHP’liyiz, CHP’nin genel başkanlığını yaptım. Başka bir parti arayışımız zaten olamaz” ifadelerini kullandı. 

Kerimoğlu: Dahlim söz konusu değil

SHP'nin kuruluşuyla ilişkilendirilen bir diğer isim Bakırköy Belediye eski Başkanı Bülent Kerimoğlu da "Benim herhangi bir dahlim yoktur. Ne danışma kurulu, ne kurucular kurulu ne de yönetiminde olmadığım gibi herhangi bir teşvik, yönlendirmem de olmamıştır. Yani hiçbir dahlim söz konusu değildir. Ben CHP'liyim, CHP üyesiyim ve partimin başarısı için çalışmaya devam ediyorum, edeceğim" açıklamasını yaptı.

SHP'nin tarihi  

12 Eylül askeri darbesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nin yasaklı olduğu dönemde kurulan Halkçı Parti, 2 Kasım 1985'te yapılan kurultayda Sosyal Demokrat Halkçı Parti adını aldı. Partinin ilk genel başkanı Aydın Güven Gürkan oldu. SHP'nin kurucularından Erdal İnönü 1986'da genel başkanlık koltuğuna oturdu ve 1993'e dek bu görevi sürdürdü. 1995'te kurumsal kimliğini feshedip CHP'ye katılan SHP, 2002'de yeniden kuruldu, 2010'da ise Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşti.