27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2024 11:48 | Son Güncelleme: 14.02.2024 22:44

Maden sahasında toprak kayması: Dakika dakika son gelişmeler

Erzincan İliç'te dün altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan en az 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgeyi ziyaret eden CHP heyeti çalışmaların hava muhalefeti nedeniyle yapılamadığını söyledi, AFAD ise arama kurtarma ekiplerinin görev başında olduğunu duyurdu
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. İlk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ederken, kazayla ilgili üst üste açıklamalar geldi. İşte bölgede yaşananlar ve kazayla ilgili önemli gelişmeler: 

Cefası bize sefası Kanada’ya
Heyelanın yaşandığı Erzincan’daki Çöpler altın madeni ve madeni işleten şirketin yapısını Oksijen Temmuz 2022'de analiz etmişti. İki yıl önce 20 tonluk sızıntı iddiasıyla gündeme gelen maden sahası Kanada merkezli şirket SSR’nin en karlı yatırımı

 

21:30 Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Bu tür davalarda soruşturma kısmı çok önem arz eder. O sebeple gerçekten bütün sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi bakımından etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağız ancak şu anda kamuoyu ve bizimle paylaşılan çok net bir bilgi yok. Soruşturmanın selameti bakımından bu şekilde yürütülmesi uygun görülüyor" dedi.

21:10 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan İliç'te siyanürlü atığın Fırat'a ulaşıp ulaşmadığı hakkında, "Tahliye laboratuvarlarımız orada. Ayrıca bağımsız laboratuvarlara gerek topraktan gerekse sudan numuneleri alıp gönderiyoruz. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir kirliliğe ve korktuğumuz bir olaya rastlamadık. Anlık olarak bunu takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

18:40 Erzincan İliç'teki maden kazasıyla ilgili firma sorumlusunun da arasında olduğu 3 kişi daha gözaltına alındı. Toplam gözaltı sayısı 7 oldu.

18:16 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "'Maden kazalarının en az olabileceği' dediğimiz bir yer. Yıllardır da emniyetli şekilde işletilmiş" dedi. İşletmenin en son ağustos ayında rutin kontrollerinin ve teftişinin yapıldığını aktaran Bayraktar, şöyle devam etti: "Senede en az 2 kere burayı teftiş ediyoruz. Orada yaptıkları tespitler var ama dün burada yaşanan hadisenin olduğu yerle ilgili herhangi bir tespit yok. Zaten öyle olduğu durumda biz mutlaka o alanla ilgili çalışmayı durduruyoruz. Mesela, ağustostaki teftişte çalışmayı durduğumuz yaklaşık 32 hektarlık alan var ama bu hadisenin meydana geldiği alanla ilgisi yok. 6 ay içerisinde ne oldu, bu hadiseye ne sebebiyet verdi bunu anlamaya çalışıyoruz."

17:33 TBMM Genel Kurulunda, Erzincan'daki madende yaşanan toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

16:14  AFAD: Toprak kaymasının meydana geldiği bölgede, profesyonel ekiplerimiz tarafından tam donanımlı cihazlarla havadan ve karadan alan tarama ve arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Yeni görüntüler ortaya çıktı

16.00: Bir araçtan çekilen görüntülerde, büyük bir toz bulutuyla birlikte toprağın yamaçtan aktığı görüldü. Görüntülerde, tesise giden kara yolundaki hafriyat kamyonlarının son anda toprak altında kalmaktan kurtulduğu yer aldı. Toprağın aktığı alanın giderek genişlediği, hafriyat kamyonlarının geri manevra yaparak bölgeden uzaklaştığı görüldü.

 

Araştırma komisyonu kurulması önerilecek

15.57: AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "Tüm siyasi partilerle yapmış olduğumuz görüşmede de AK Parti Grubu olarak da önerimizi biz verdik. Bu olayla ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif ediyoruz. Meclisimizin iradesine sunacağız" dedi.

15.18 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Tabii büyük bir olay, İçişleri Bakanımız, Enerji Bakanımız orada. 9 insanımıza, vatandaşımıza henüz ulaşılabilmiş değil. Yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Biz de bakanlık olarak, AFAD koordinasyonunda hem civar illerden hem de Trabzon'dan oraya gerekli destekte bulunduk. Temennimiz inşallah vatandaşlarımıza sağ salim ulaşılması noktasındadır. Ben tekrar ülkemize, Erzincan'ımıza, vatandaşlarımıza geçmiş olsun temennimizi iletiyorum.

Ailelerin bekleyişi sürüyor

Kayıp 9 işçiden biri olan ve madende 8 yıldır çalışan Uğur Yıldız’ın (25) kayınpederi Hüsnü Çılgın, “İki gündür buradayız. Herhangi bir yetkili ile görüşemedik. Çalışmalar hakkında bilgimiz yok. Damadım burada. 24 saattir haber alamadık. Olay olduktan sonra aradık ulaşamadık. Burada sabahladık. Şu anda beklemedeyiz" dedi.

14:40 CHP Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile milletvekillerinden oluşan heyet, toprak kaymasının meydana geldiği Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı bölgesinde incelemelerde bulundu. Bölgede yağmurun etkili olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz, "Gördüğümüz görüntü, maalesef arama kurtarma çalışmalarının bu yoğun yağış altında gerçekleştirilemediği ve içinde kimyasal atık da bulunan bu kütlenin bir çamur nehri oluşturarak çevreye yayılan bu yığının bölgede büyük tehlikeye yol açtığıdır" dedi.

12.50: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: Bizim açımızdan özellikle madencilik anlamında, işletmecilik anlamında da yakından takip edilen bir maden. sızmayla ilgili endişe edecek bir durum yok. En son denetim burada Ağustos 2023'te yapıldı. O dönem buraya bir heyet gönderdik. Onların raporunda bu maden kazasıyla ilgili bir şey yok. O yüzden o dönemden bu zamana neler olmuş, kazaya neyin sebep olduğuna dair incelemelerimiz sürüyor. Konunun derinlemesine tetkik edilmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Şu an birinci önceliğimiz vatandaşlarımızı çıkarabilmek. Eş zamanlı olarak da kök sebebi nedir bu hadisenin, işletmecilikle ilgili bir kusur mu var bunları da ortaya çıktıkça sizlerle, kamuoyuyla paylaşacağız. 

12.42: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: 9 işçimizi arama kurtarma çalışması aralıksız sürüyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız şu an için yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşlardan beşinin bir konteyner içinde aynı bölgede, üçünün bir araç içinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoförümüzün de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor. İki araç içinde olan ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde tarama yapmaya başlamamızı sağladı. Bu radar taramalarıyla bu konteyner ve araçla ilgili bir iz alır almaz oraya odaklanmak istiyoruz. 10 milyon metreküplük bir alanda arama yapıyoruz. Bilim insanları bu metal radar tespitinin bir avantaj olduğunu bizlere söyledi.

12.58 Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, Erzincan'daki Anagold Çöpler Altın Madeni İşletmesi'nde meydana gelen maden kazasının ardından Karasu Nehri'ne (Fırat) herhangi bir siyanür akışı olmadığını açıkladı.

12.40: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirli noktalardan rutin olarak numuneler alınmaya başladığını, şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini duyurdu.

11.55 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Erzincan İliç'te meydana gelen toprak kaymasının, gerekli incelemeler yapılmadığı için yaşandığını ifade ederek "Bugün ortaya çıkan tablo, göz göre göre, davul zurna çala çala geldi" diye konuştu.

11:47: Maden soruşturmasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

11:30 CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal madenin kapatılmasını istedi. Madende en büyük riskin 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür havuzu olduğunu belirten Sarıbal, "Derhal bu maden kapatılsın. Orada çalışan işçiler de mağdur edilmesin. Firmanın 219 milyona yakın vergisini siliyorsunuz, bu kadar gücünüz vardır, işçilerin yaşaması için gerekli ücreti verebilirsiniz" dedi. CHP'nin daha önce ekokırım yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu hatırlatan Sarıbal, bu teklifin bir an önce yasalaştırılmasını istedi.

11.21: Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, kaybolan 9 işçiye ulaşmak için her türlü yöntemi denediklerini söyledi. Memiş "Bütün imkanları seferber ettik. Her şey kontrolümüz altında" dedi.

 

"Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp"

03.51: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi. Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor" dedi.

"Fırat Nehri'ne siyanür akmadı"

 00.59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.