05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 11.09.2025 12:58 | Son Güncelleme: 11.09.2025 15:23

CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptali reddedildi

CHP'nin avukatı Çağlar Çağlayan "Bu karar ile birlikte kayyumun devam etme durumu yok" açıklamasında bulundu
CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptali reddedildi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 8 Ekim 2023'te gerçekleştirilen kongreyi iptal edip yerine aralarında Gürsel Tekin'in de olduğu bir heyeti kayyım olarak atadığı CHP İstanbul İl Başkanlığı'yla ilgili yeni bir mahkeme kararı geldi. Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptali davasını esastan reddetti. Karara ilişkin değerlendirmede bulunan CHP'nin avukatı Çağlar Çağlayan "Bu karar ile birlikte kayyumun devam etme durumu yok" açıklamasında bulundu. 

CHP’nin 8 Ekim 2023’te yapılan Olağan İstanbul İl Kongresi’nin iptali istemiyle İstanbul’da açılan bir dava Ankara’ya gönderilmişti. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı duruşmalı gördü. Duruşmaya, taraf avukatları katıldı.  Mahkeme, CHP’nin 8 Ekim 2023’te yapılan İstanbul İl Olağan Kongresi’nin iptal istemini reddetti. 

Bu davayla birleşen Ankara 34. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemi de ''aynı davanın daha önce açılmış ve halen görülmekte olması'' nedeniyle ''dava şartı yokluğundan'' reddedildi. Mahkeme, tanık dinletme taleplerinin de “davanın mahiyeti ve davadaki talep ve iddiaların kanundan kaynaklanmayan tanıkla ispat edilemeyecek vakalardan olması” gerekçesiyle reddetti.

Kararın istinaf yolu açık olduğu da belirtilerek, davacı tarafın 2 hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesine başvurabileceği kaydedildi.

Abluka sona erdi

Kararın açıklanmasının ardından eski il başkanlığı binasının önündeki polis ablukası sona erdi. Kayyım kararının uygulanmasının ardından İl Başkanlığı binası polis ablukasına alınmıştı. Polis ablukasında parti üyeleri ve milletvekilleri parti binasına girememişti. Çok sayıda partili ve milletvekili polis müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştı. 

"Kayyımın görevi şu an itibarıyla yok sayılıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci de katıldığı TV yayınında Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı esastan verdiğine dikkat çekerek, "Burada esastan verilmiş bir karar var. 'Bu davayı kabul etmeme yönelik bir delil bulamadım' diyor esasta. Dolayısıyla başka bir mahkemenin verdiği kararı ortadan kaldırır. Kayyumun görevi şu an yok sayılıyor esasında" diye konuştu. 

Çiftci "İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kendi kararında direnmesi, başka mahkeme vasıtayla başka bir karar alınması mümkün mü?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Elbette çıkartmaya çalışacak olabilirler. Doğru olan yetkili mahkemenin Ankara olduğu, çünkü tüzel kişilik burada. Yetkinin Ankara'da olduğu tespit edildi. Dolayısıyla onların başvuracağı bir yol olacaksa bile doğru bir iş ve işlem olmayacaktır. Şu anda kayyum kararı yok sayılıyor."

"İl yönetimi için verilen tedbir kararı boşa düşmüştür, derhal gereği yapılmalıdır"

Kararla ilgili ilk açıklama CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'dan geldi. Başarır, kararla birlikte CHP İstanbul İl Yönetimi'nin görevden alınması ve heyet atanması kararının boşa düştüğünü belirtti. 

Başarır açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, doğru bir karar verdi. Hem İstanbul’da açılan hem Ankara’da açılan bir dava var. Usul yönünden her iki dosyayı Ankara’da birleştiriyor. Bir, İstanbul’da açılan davada taraf ehliyetine haiz olmadığını söylüyor davalının, yine Ankara’da açılan davayı da reddediyor. Bu durumda ortaya su sonuç çıkıyor; il binamız için il başkanlığı yönetimi için verilen tedbir kararı boşa düşmüştür. Bu dakikadan sonra derhal gereğinin yapılması bu rezaletin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bazı arkadaşlar herhalde işi garantiye almak için orada burada dava açmış, bir dava açmış beş daha açmış. Maalesef ki faklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Ben bunu usul hocalarıyla da konuştum. İki tane ret kararı var. Yine şartlar oluşmadığı için esastan davayı reddetmiştir. Burada yapılacak şey öncelikle İstanbul’daki mahkeme vermiş olduğu o skandal kararı derhal kaldıracak. Tedbir kararını kaldırdıktan sonra da yeni dava açabilirler. Bunda usulen bir sıkıntı yok ama şu anki rezalete son verilmesi gerekiyor. İleride onarılması güç durumlar doğdu, Türkiye dünyaya rezil oldu. Burada milletvekilleri darp edildi, kimyasal gaza maruz kaldı, il binamız zarar gördü, kapılar kırıldı, yüzlerce binlerce polisle il binasına girildi. Zaten skandal olarak verilen bu tedbir şu dakika itibarıyla kaldırılması gerekiyor."

"Gürsel Tekin'in kayyumluk görevi sona ermiştir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan da konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:  

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir kararı anlamsız hale gelmiştir. Bir mahkeme davanın esasına girip davayı reddetti. Gürsel Tekin'in kayyumluk görevi sona ermiştir. Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararıyla İstanbul'daki mahkeme tedbir kararını kaldırmalıdır. Ankara'daki kararı İstanbul'u etkiler çünkü Ankara'da esastan bir ret söz konusu.