28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 06.05.2022 17:13 | Son Güncelleme: 06.05.2022 17:23

Marmara Denizi'ndeki süngerler canlanmaya başladı

Marmara Denizi'nde alınan müsilaj tedbirleri sonrası süngerlerin canlanmaya başladığı, deniz kestanelerinin çoğaldığı görüldü. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Şu anda dipteki müsilajın azalmasıyla bir canlanma başlamış durumda. Ancak bu durumun devam edebilmesi yeni bir müsilaj oluşmamasına bağlı" dedi
Marmara Denizi'ndeki süngerler canlanmaya başladı

Marmara Denizi'nin dibinde geçen yıl görülen müsilajdan etkilenen sünger toplulukları, suyun sıcaklığının arttığı bugünlerde canlanmaya başladı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 29 Nisan gecesi Erdek Körfezi'nde yaptığı dalışla ilgili izlenimlerini anlattı.

Sarı, bölgede deniz ve çevre ile ilgili çalışmalarına ve incelemelerine devam ettiğini söyledi. Geçen yıl müsilajın yoğunlaşmasından itibaren kıyıdan 30 metre derinliğe kadar olan bölgelerdeki bütün sünger topluluklarının öldüğünü hatırlatan Sarı, "Dalış esnasında memnuniyetle sünger topluluklarının canlanmaya başladığını gördüm. Şu anda dipteki müsilaj çamurunun azalmasıyla bir canlanma başlamış durumda. Ancak bu durumun devam edebilmesi yeni bir müsilaj oluşmamasına bağlı" diye konuştu.

Sarı, su sıcaklığının artmaya başladığını belirterek, "Su sıcaklığının artışıyla beraber yeni bir müsilaj oluştuğu takdirde bu tekrar dibe çökecek ve canlanmaya başlayan toplulukların yeniden ölmesine neden olabilecektir" dedi.

"Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltmamız gerekiyor"

Prof. Dr. Sarı, ilerleyen süreçte gerekli tedbirlerin alınmaması halinde müsilajın tekrar görülebileceği uyarısında bulundu. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nın uygulanmasının önemine dikkati çeken Sarı, "Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltmamız gerekiyor, dikkatle takip etmemiz lazım. Çünkü müsilaj bir sonuç. Nedenlerini ortadan kaldırmadığımız sürece sonuçlarla karşılaşma ihtimalimiz hep olacaktır. Denizdeki canlılık memnuniyet ve ümit verici" sözlerini kullandı.

"Marmara direniyor"

"22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nı 'amasız, fakatsız' acilen uygulamamız lazım" diyen Sarı, Marmara'nın direndiğini ama denizin yükünü azaltacak bireysel kampanyaların yapılması gerektiğini vurguladı. Sarı, sanayi kuruluşlarına yönelik denetimlerin de artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA