Siz hiç hardaliye adını duydunuz mu? Sanki dişi bir hardal gibi geliyor kulağa. Aslında hardaliye, Kırklareli ve civarında üzümden üretilen alkolsüz bir içecek. Malum Kırklareli ve civarı üzümleri ile meşhur. Bugün o civarda çok kaliteli şaraplar da üretiliyor. Zaten Kırklareli’nin eski adı da Bulgarca üzüm şehri anlamına gelen Lozengrad’mış. Bölgedeki Rum ve Yahudi halk bu üzümlerden şarap yaparken Müslüman halk da pekmez, pestil ve pelte yaparmış, üzümleri koruyabilmek için.
13.06.2025 04:30
Hardal tohumu üzümle buluşunca
Osmanlı döneminde halk, üzüm şırasına hardal tohumu ekleyerek şıranın alkole dönüşmesini engellemiş. Ve ortaya hardaliye denen içecek çıkmış
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Yumurtanız kıymalı mı yoksa kavurmalı mı olsun?
07 Ağustos 2026
Meksika’ya kadar kim gider?
24 Temmuz 2026
Yaz geldi, deniz börülcesi zamanı
17 Temmuz 2026
Uçakta ne içsek?
10 Temmuz 2026
Bizim çikolata
Tüm Yazıları
03 Temmuz 2026