26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 28.05.2022 10:59

Marmara’ya müsilaj yüzünden Mavi Bayrak ambargosu

Ülkemizde küresel çevre ödülü Mavi Bayrak sahibi plaj sayısı 519’dan 531’e yükseldi. Bayrağını kaybeden plaj sayısı 52. Marmara’da ise bayrağı olan plaj kalmadı. Nedeni müsilaj
Marmara’ya müsilaj yüzünden Mavi Bayrak ambargosu

Alanında en saygın ödül olan Mavi Bayrak’lı plaj sayısı Türkiye’de 519’dan 531’e yükseldi. Böylelikle Türkiye Mavi Bayrak’a sahip plaj sayısında dünya üçüncüsü oldu. Hep artıştan bahsedilse de 2021’de Mavi Bayrak’lı olan 52 plajda bayraklar indirildi. En büyük darbeyi ise müsilaj Marmara’ya vurdu. Marmara kıyılarında hiçbir plaj bu yıl Mavi Bayrak alamadı.

2021’de 7 plajıyla Mavi Bayrak edinen Tekirdağ bu yıl listede yok. Tekirdağ Çevre ve Deniz Hizmetleri Şube Müdürü, aynı zamanda şehrin Mavi Bayrak sorumluluğunu yürüten İhsan Rendan, 2022’de Marmara kıyılarında hiçbir plaja Mavi Bayrak verilmeyeceğinin Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından kendilerine bildirildiğini söylüyor. “Bu sene de müsilajın ortaya çıkma olasılığı yüksek olduğundan dolayı Marmara kıyılarında hiçbir plaja Mavi Bayrak vermeyeceklerini beyan ettiler. Ama biz plajlarımızda yine de Mavi Bayrak varmış gibi aynı standartlara uygun hizmeti vermeye devam edeceğiz. Sadece Tekirdağ’ın Marmara’ya 132 kilometre kıyısı var. Önümüzdeki yıl ne olacak, bize bayrak verecekler mi, bilmiyoruz. Fakat yine de hazırlanacağız.”

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı işletilen Belek Halk Plajı da bayrağını kaybeden plajlar arasında. Plajın tesis sorumlusu Mert İnce başvuru sırasında yerel yönetimden destek alamadıkları için bayrağın kaybedildiğini belirtiyor. “Mavi Bayrak almak için plaj işletmelerinin yerel yönetimle bir Mavi Bayrak komisyonu kurması gerekiyor. Ama Serik Belediyesi bu başvuruya katılmadı.” İnce’ye göre Mavi Bayrak olmaması Belek Halk Plajı’na gelecek ziyaretçi sayısını düşürecek bir durum değil. “Evet Mavi Bayrak iyi bir şey. Ziyaretçiler gördüklerinde tabii ilgi gösteriyor. Uluslararası arenada saygınlık katıyor. Ama biz aynı standartlarda hizmetleri sağlamaya devam ettiğimizden ziyaretçi sayısının düşeceği konusunda bir kaygımız yok.”

Şartları karşılıyoruz

Antalya’nın Serik ilçesindeki Kadriye Halk Plajı da 2022’de Mavi Bayrak’ını yitiren plajlardan. Plajın sorumlusu Bülent Veyisoğlu da Mavi Bayrak’ın iptal edilmesinin plajı olumsuz etkileyeceği kanısında değil. “Plajda aynı zamanda otellere de yer veriyoruz. 2-3 bin civarı yabancı ziyaretçimiz oluyor. Mavi Bayrak’ın gerektirdiği şartları karşılamaya devam ediyoruz. O nedenle bayrağın alınmasının müşteri sayısında azalmaya yol açacağını düşünmüyorum"

Mavi bayrak nasıl alınıyor?

Mavi Bayrak edinmek için başvurular ekim-kasımda online olarak Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’na (TÜRÇEV) yapılıyor. Ulusal jürinin onayını alan aday plajların dosyaları ise merkezi Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) uluslararası jürisine gönderiliyor. Son değerlendirmenin de ardından o yılın ödüllü plajları mayıs ayında açıklanıyor.