28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.08.2022 15:59 | Son Güncelleme: 09.08.2022 16:29

Marmaris’te Şinpaş’ın tartışmalı inşaatına direnen 13 kişi gözaltında

Kızılbük'te Sinpaş GYO’nun inşaatının kapısına mühür vurulmasının ertesi günü inşaata karşı çıkan 13 kişilik çevreci bir grup ulaşımı engelleme iddiasıyla gözaltına alındı. Avukat Arzu Alper, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye İşçi Partisi ev Yeşil Sol Parti üyelerinin gözaltında olduğunu açıkladı
Marmaris’te Şinpaş’ın tartışmalı inşaatına direnen 13 kişi gözaltında

Olay, Salı günü şantiye alanına 400 metre uzaklıkta Sinpaş’ın jiletli tel ve demirli kapı yaptırdığı bölgede gerçekti. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleriyle beraber beş siyasi parti temsilcisi 12.00 sularında gözaltına alınarak emniyet güçlerince ifade vermeye götürüldüler. İşte başından sonuna yaşananlar... 

İnşaat çalışmasını fotoğrafladılar

Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO'nun projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Kararın gerekçesinde, otel ve konut inşaatının bir arada yer aldığı projenin ÇED’den muaf tutulamayacağı belirtildi, mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararından beş gün sonra Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi. Kararın iptal edilmesi üzerine şantiye alanına kontrol amaçlı gidip çalışmaların sürdüğünü anladıklarını ifade eden Kent Konseyi üyeleri, iptal kararına rağmen Sinpaş GYO'nun beş gün boyunca inşaata devam ettiğini bildirdi. Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri Av. Arzu Alper, Halime Şaman ve Korcan Yılmaz alana giderek inşaat çalışmasını fotoğrafladı. Ne olduysa bundan sonra yaşandı. Kent Konseyi, bir çevrecinin alıkonulma anlarında yaşananları anlattı:

"Faaliyetlerini durdurmadılar"

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin Sinpaş Holding’in Marmaris’te Kızılbük Devremülk ve Otel Projesi’ne verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesinin ardından, Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri Av. Arzu Alper, Halime Şaman, Korcan Yılmaz olarak inşaat alanına inceleme yapmaya gittik. Bildiğiniz gibi mahkeme kararının ardından yasaların emrettiği gibi firmanın inşai faaliyetlerinin derhal durdurulması ve ruhsatlarının iptal edilmesi gerekir. Bu amaçla dün hem mülki amirlere hem de yerel yönetimlere mahkeme kararını uygulamaları için Pazartesi günü 17:00’ya kadar bekleyeceğimizi ilan etmiştik. Sorumlu idarelerce yasal ve haklı talebimizin uygulamaya konulup konulmadığını, Milli Parklar Müdürlüğü’ne ait kapının kimin kontrolünde olduğunu tespit etmek üzere alana gittik. Firmanın inşai faaliyetlerini kanunları çiğnemek, mahkeme kararını tanımamak pahasına sürdürdüğünü, “utanç kapısı” olarak tanımladığımız güya milli parklara ait olan kapının da Sinpaş özel güvenlik birimlerinin kontrolünde olduğunu gördük"

"Arkadaşımızı alıkoydular"

Belgelemek üzere fotoğraf ve video kayıtları almaya başladık. Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerinden Korcan Yılmaz adlı arkadaşımız yarı açık duran kapıdan geçerek görüntü almaya devam etti. Varlığımızı fark eden Sinpaş görevlileri şantiye kapısı olarak kullandıkları milli park kapısını kapatıp, zincirli kilit astılar ve arkadaşımız Korcan Yılmaz’ın dışarı çıkmasına izin vermediler. Suç işlediklerini ve yaptıklarının yasal olmadığını söylememize rağmen alan yetkilisi gelinceye kadar arkadaşımızı alıkoydular. Alan yetkilisi geldikten sonra verdiği talimat sonucu arkadaşımız Korcan Yılmaz serbest kalabildi.”

 "Çalışmaya devam ediyorlardı"

Gözaltında olan Marmaris Kent Konseyi Halime Şaman, “Dün belediye burada mühürleme işlemi yaptı. Artık mahkeme kararı doğrultusunda inşaat faaliyetine devam edemez. Zaten dün gece Sinpaş inşaat ‘faaliyeti durduracağız’ diye bildirimde bulundu. Dolaysıyla biz burada tüm işlemlerin devam etmeyeceğini umuyorduk. Ama dün kontrol amacıyla geldik. Gece bir tanker içeri girmeye çalıştı onu durdurmaya çalıştık. Çalışanlardan da bu sabah için çalışmalarına devam edeceklerini duyduk. Bunun üzerine hızlıca toplandık ve bir nöbet tutma kararı verdik ancak gözaltına alındık” dedi.

Neler yaşandı?

Sinpaş ise KAP'a yaptığı bildirimde kararı temyize götüreceğini duyurmuş, “Marmaris'te yer alan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizle ilgili verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine açılan davada, Muğla 3. idare Mahkemesi tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali kararı verilmiştir. Alınan karar bugün (04.08.2022) Şirketimize tebliğ edilmiştir. Karar Şirketimiz tarafından temyiz edilecektir” açıklamasını yapmıştı.

Proje için 13 Ağustos 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmişti. Bunun üzerine Marmaris Kent Konseyi, kararının iptali için yargı sürecini başlatmıştı.

"Mahkeme ekolojik yıkımı durdurdu"

Marmaris Kent Konseyi sonrasında inşaat ruhsatının iptal edilmesi ve projenin durdurulması talep etti ve eylem kararı aldı. Konsey, yaptığı yazılı açıklamada “Yaşam alanlarımızı savunduğumuz onurlu mücadele hukukta karşılığını buldu. Muğla 3. İdare Mahkemesi Sinpaş'a ÇED sürecini tamamlamadan inşaatına devam edemezsin, ekolojik yıkım yapamazsın” dedi.