03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2023 09:22 | Son Güncelleme: 05.06.2023 10:11

Meclis'te yeni hafta: TBMM Başkanı seçilecek, Kabine yemin edecek

28. yasama döneminin başladığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni haftada TBMM Başkanı seçilecek, Kabine yemin edecek. Bu hafta gözler; MİT Başkanlığı, İstanbul Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak isimlerde olacak
Meclis'te yeni hafta: TBMM Başkanı seçilecek, Kabine yemin edecek

Milletvekillerinin yemin töreniyle 28'inci Dönem 1'inci Yasama Yılı çalışmalarına başlayan Meclis, yeni haftada mesaisini sürdürecek. Meclis Başkanlığı için gösterilecek adaylar, 6 Haziran Salı günü saat 24.00'e kadar Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilecek. Genel Kurul'da, 7 Haziran Çarşamba günü Meclis'in 30. Başkanı için seçim yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.

İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Şu ana kadar yalnızca Yeşil Sol Parti adayını açıkladı. YSP, Meclis başkanı adayı olarak Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'u gösterecek.

Kabine yemin edecek

Genel Kurul, 7 Haziran Çarşamba günü saat 14.00'te toplanacak. Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 bakan yemin edecek.

Bu hafta gözler ayrıca Kabine atmaları sonrası boş kalan kritik koltuklara atanacak isimlerde olacak. Son durumla beraber MİT Başkanlığı, İstanbul Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı koltukları boş kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı olarak Hakan Fidan'ı, Milli ve Savunma Bakanı olarak Yaşar Güler'i, İçişleri Bakanı olarak ise Ali Yerlikaya'yı atadı.

Bayrama kadar mesai

Meclis'te komisyon oluşumlarından sonra Meclis’in ilk mesaisine gelecek hafta başlaması ve Kurban Bayramı tatiline kadar çalışması öngörülüyor. Cumhur İttifakı, Seçim sürecinde toplumsal kesimlere yönelik bazı vaatleri bayramdan önce uygulamaya geçirmeyi planlıyor. Bunlar arasında öncelikle gençlere bir defaya özgü vergisiz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve kira artışlarına sınırlamayı kalıcı hale getirmeye yönelik düzenlemeler bulunuyor. Bunları da içeren ekonomik bir paket “torba teklif” olarak Meclis’e sunulacak. Kurban Bayramı’nın ardından da, ivedi bazı düzenlemeler için Meclis’in 15 Temmuz’a kadar çalışması plan