16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 03.04.2022 13:09 | Son Güncelleme: 03.04.2022 13:36

Meteoroloji'den 49 il için uyarı kodu: Kuvvetli yağış ve rüzgar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde etkili olan yağış ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 49 il için turuncu ve sarı kodlu uyarıda bulundu
Meteoroloji'den 49 il için uyarı kodu: Kuvvetli yağış ve rüzgar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) hava durumu tahminlerine göre, bugün Türkiye'nin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara ve Batı Karadeniz ile İzmir, Manisa, Çankırı ve Samsun çevrelerinin yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği öngörülüyor.

Saatte 90 kilometre hızında fırtında

Marmara, İç Ege, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de batı ve güneybatı yönlerden, akşam Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatıdan fırtına (60-90 km/sa) bekleniyor.

Meteoroloji yaptığı açıklamada, ''Kuvvetli rüzgarla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır'' uyarısında bulundu.

MGM'nin 5 günlük haritalı raporuna göre, görülen kuvvetli fırtınanın 4 gün daha süreceği tahmin ediliyor.

Çığ ve toz taşınımı bekleniyor

Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunuyor. Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji'den 49 il için uyarı kodu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahminleri sonrası, hasar ve kayıp oluşturma riski bulunan meteorolojik hadiseler nedeniyle 31 il için turuncu, 18 il için ise sarı kodlu uyarıda bulundu.

Bu illerde yaşayan vatandaşların ulaşımda ve sosyal hayatta oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları istendi.

Turuncu kodlu uyarılan iller: Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Bilecik, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Eskişehir, İstanbul, Kastamonu, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Düzce.

Sarı kodlu uyarılan iller: Aydın, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Giresun, Isparta, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa, Niğde, Nevşehir, Ordu, Sivas, Uşak, Karaman.