05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2024 13:31 | Son Güncelleme: 20.04.2024 14:00

Mısır Dışişleri Bakanı: Sisi yakında Türkiye'ye gelecek

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Ankara-Kahire normalleşme süreci kapsamında Türkiye'ye geldi. Şukri, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la yaptığı görüşme sonrası düzenenlenen ortak basın toplantısında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini söyledi
Mısır Dışişleri Bakanı: Sisi yakında Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile İstanbul'da bir araya geldi. İki bakan Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği'nde görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan, "Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır. Biz de iki ülke olarak bu anlayışla ilişkilerimizi daha da ileri taşıma iradesini ortaya koyduk" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubatta Kahire'ye yaptığı ziyarette bu yöndeki iradenin liderler düzeyinde ortaya koyulduğunu dile getiren Fidan, Kahire'de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yeniden tesisine ilişkin ortak bildirinin imzalandığını hatırlattı. Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı vesilesiyle Türkiye'yi ziyaret etmesinin gündemde olduğunu kaydetti.

"Batı'nın İsrail'e desteği istikrarsızlığın başlıca nedeni"

İsrail-İran geriliminin bölgeye olası etkilerinin sorulması üzerine Fidan, "İsrail'in Filistin topraklarını işgali ve Batı'nın buna kayıtsız şartsız destek vermesi Orta Doğu'daki istikrarsızlık probleminin başlıca nedenlerinden biridir" şeklinde konuştu. Fidan, bu problemi gözden kaçıracak şeylere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Krizler bölgemizde artarak devam edecektir"

Bu olmadığı takdirde bölgedeki gerilimin artmaya devam edeceğine dikkati çeken Fidan, "Eğer bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir" dedi.

"Diğer ülkeler şöyle bir lüks içine girmesinler. 'Bunlar sadece Orta Doğu'da olacak, bize bir etkisi olmayacak' diye hiçbir şey içerisine girmesinler." diyen Fidan, Filistin konusunda olan her şeyin küresel fay hatlarını tetiklediğini, burada olan bir şeyin dünyanın her yerini etkilediğini bildirdi.

"İş birliğimiz bölgeye yarar sağlayacak"

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise sözlerine karşılama için teşekkür ederek başladı. Şukri, "Tabii ki bu karşılıklı ziyaretler çok önemli. Özellikle kısa süreler içerisinde bu güzel şehir İstanbul'a gelmiş bulunuyoruz. Son devlet başkanlarımız arasındaki görüşmelerin direktifleri çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için bu görüşmelerimizi yaptık. Özellikle bölgede güvenlik ve istikrarın gerçekleşmesi için çok önemli. Görüşmelerimiz dostane bir atmosfer içinde yapıldı. İkili ilişkilerimizi görüştük. Bu siyasi ilişkileri, ekonomik ve kültürel, güvenlik alanında da aynı şekilde yüksek düzeylere çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün bunlar da tabii ki daha fazla iş birliği getirecektir, bölge için yarar sağlayacaktır. Bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Çatışma ve anlaşmazlıklar bölgeyi etkiliyor"

Gazze'deki son durum hakkında konuşan Şukri, "Önemli olan biri an önce ateşkesin sağlanması ve Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımların ulaştırılması. Zorla göç ettirilmiş durumdalar. Bunlar mutlaka ele alınmalı. Çok önemseyerek ele alıp yerlerine dönmelerini sağlamak lazım. Filistin devletinin 67 sınırları içerisinde kurulması ve başkentinin de Doğu Kudüs olması çok önemli. Bu tabii ki çatışmalar, anlaşmazlıklar, bu şiddet sürmemeli. Uluslararası kamuoyu da aynı şekilde aksettirildi. Bu devam ettiği sürece bütün bölgeye etkileri yansımaktadır" ifadelerini kullandı.

"Sayın Bakan kardeşim ve dostumdur"

Şukri, "Libya, Sudan, Somali, Etiyopya, Yemen'i ele aldık. Bu bölgedeki sorunların çözümü ve istikrarın sağlanması konusunda Mısır-Türkiye arasındaki entegrasyon çalışmaları olumlu yönde bir izlenim verecektir. Şahsi olarak da sayın Bakan ile iyi ilişkilere sahibiz, kendisi kardeşim ve dostumdur" dedi.

Sisi, Türkiye'ye gelecek

Mısır Dışişleri Bakanı ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini duyurdu. İki Bakan'ın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Refah'tan Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılıp ulaştırılamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

  • Mısır her zaman çabalarını sürdürmektedir. Biz başlangıçtan beri İsrail'in engellemeleriyle karşılaştık ve özellikle sınır kapısında uluslararası ortaklarımızla bu konuda çalışıyoruz.
  • İş birliği yapma ve gerekli düzeyde bu yardımların gönderilmesi gerektiğini konuştuk. İsrail tarafıyla görüşmeler yaptık ve orada olan çalışmaların daha da basitleştirilmesini istedik.
  • Bu şekilde Gazze'ye yardımların ulaştırılmasını temin edelim istedik. Ancak tabii ki şu anda orada alınan tedbirler neticesinde istediğimiz düzeyde yardımları gönderemiyoruz. Uluslararası ortaklarımızla bu konuları görüştük ve bu engellemeleri ele aldık"

İran-İsrail askeri gerilimi

İran-İsrail geriliminin bölgeye etkilerinin ne olacağı sorusu üzerine Şukri, "Şu anda tırmanıştan kaygı duyuyoruz. Başlangıçtan beri söylüyoruz, bu savaşın yayılma ihtimali var ve aynı zamanda bildiğiniz gibi Kızıldeniz'de deniz ulaşımını etkiledi. Dünyaya yansımaları var ve İran'la İsrail arasında askeri tırmanma arttı. Biz itidal tavsiyesinde bulunduk ve askeri çatışmanın daha fazla yayılmaması gerektiğini ilettik. Biz bütün araçlarla yayılmayı önlemeye çalışıyoruz. Bütün sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz. Daha fazla askeri çatışmanın olmamasını istiyoruz. Çünkü bütün dünya ülkelerini şu veya bu şekilde etkilemektedir. Görüşmemizde bütün bu gelişmeleri özellikle ele aldık. Bu konuda ortak çalışmayla ilgili hemfikiriz" yanıtını verdi.