19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2023 20:48 | Son Güncelleme: 18.02.2023 21:53

MTA Diri Fay Haritası güncellendi: Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan diri fay haritasıyla birlikte, Türkiye'de diri fay hattı üzerinde yer alan ve deprem riski taşıyan iller açıklandı. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi
MTA Diri Fay Haritası güncellendi: Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkilen depremlerin ardından Türkiye MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritası araştırılmaya başlandı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü MTA tarafından yayınlanan yenilenmiş Diri Fay Haritası ile Türkiye'de diri fay üzerinde bulunabilecek iller belli oldu. MTA Diri Fay Haritası'na göre 45 ilde bulunan 485 diri fay 5.5 ve üzerinde deprem oluşturabilir. İşte, MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritası ile Türkiye'de diri fay üzerinde bulunan iller.

MTA diri fay haritası için tıklayın

Diri fay nedir?

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri fay olarak adlandırılır. Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

MTA nedir?

Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü 14 Haziran 1935 yılında kurulmuştur. Madencilik üzerine araştırma ve çalışmalar yapan MTA Türkiye’deki yer altı kaynaklarını araştırarak, gerekli görülen yerlerde sondaj çalışmaları da yapmaktadır.