24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 30.07.2024 13:26 | Son Güncelleme: 30.07.2024 13:55

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme 'Ötenazi' tartışmalarının gölgesinde bu sabah yasalaştı. CHP 'Katliam Yasası' için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağını duyurdu. Peki ama kanun teklifiyle neler değişecek, süreç nasıl ilerleyecek?
Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 3

Yeni düzenlemede de ötanazinin olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklere yapılacağı belirtiliyor. Bunun da veteriner hekim tarafından ve gözetiminde yapılacağı belirtiliyor. Ancak olumsuz davranışı kimin belirleyeceği bütünüyle belirsiz. Davranışların ne kadar süreyle takip edileceği, kararın kimin tarafından ne aşamada verileceği de muğlak. Muhalefet, önergenin katliamı gizleme amacı taşıdığını, barınağa alınan köpeklerin hemen öldürüleceğini iddia etti. Teklifte böyle bir ibare yer almasa da bu iddiayı boşa düşürecek, sınırlayıcı bir düzenleme de yer almıyor.  Barınağa alınarak kısırlaştırılıp yaşatılacak köpek sayısı, barınak sayısından çok fazla olduğu için yasanın nasıl uygulanacağı meçhul. Köpeklerin hemen öldürüleceği iddiası da buradan kaynaklanıyor.

Tartışmaların gölgesinde 10 soruda TBMM'de kabul edilen sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeyi derledik

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 4

1- Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek?

Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 5

2- Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda hangi yükümlülükler getiriliyor?


Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 6

3- Hayvan bakımevleri ne zamana kadar kurulacak?

Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek.