24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 30.07.2024 13:26 | Son Güncelleme: 30.07.2024 13:55

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme 'Ötenazi' tartışmalarının gölgesinde bu sabah yasalaştı. CHP 'Katliam Yasası' için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağını duyurdu. Peki ama kanun teklifiyle neler değişecek, süreç nasıl ilerleyecek?
Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 4

1- Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek?

Sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 5

2- Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda hangi yükümlülükler getiriliyor?


Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 6

3- Hayvan bakımevleri ne zamana kadar kurulacak?

Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 7

4- Yasada öngörülen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde hangi cezai müeyyideler uygulanacak?


Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.