11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 30.07.2024 13:26 | Son Güncelleme: 30.07.2024 13:55

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme 'Ötenazi' tartışmalarının gölgesinde bu sabah yasalaştı. CHP 'Katliam Yasası' için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağını duyurdu. Peki ama kanun teklifiyle neler değişecek, süreç nasıl ilerleyecek?
Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 8

5- Sahipsiz köpek sorununun çözümü için ihtiyaç duyulan finansman nasıl karşılanacak?

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 9

6- Hangi belediyeler bakımevi kurmakla yükümlü olacak?

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 10

7- Bakımevi olmayan bir yerde tespit edilen sahipsiz hayvan nereye götürülecek?


Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Muhalefet Anayasa Mahkemesi yolunda: 10 soruda sokak hayvanları düzenlemesi - Resim: 11

8- Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?

Kanunla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda yer alan ötanazi uygulanması koşullarına atıf yapılıyor. Buna göre, bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.