19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2024 15:30 | Son Güncelleme: 01.05.2024 15:43

Oktay Saral: Size demokrasi fazla, ya devlet başa ya kuzgun leşe

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Saraçhane'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyenleri "Size ve sizin gibi hukuk ve kural tanımazlara demokrasi çok fazla… Ya devlet başa ya kuzgun leşe!" diyerek eleştirdi. Peki ama Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe ne demek?
Oktay Saral: Size demokrasi fazla,  ya devlet başa ya kuzgun leşe

İstanbul'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması için Saraçhane'de toplanarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplar, polisin müdahalesinin ardından dağıldı. Tarihi Bozdoğan Su Kemeri önünde yaşanan arbede gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral yaşananlara sosyal medya hesabından "Size ve sizin gibi hukuk ve kural tanımazlara demokrasi çok fazla… Ya devlet başa ya kuzgun leşe!" diyerek tepki gösterdi.

 

Saral paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Derdi 1 Mayıs’ı kutlamak olanın yolu Taksim olmamalı...
Devletin uygun gördüğü birçok alanda kutlama yapmayı kabul etmeyeceksin, sırf kaos olsun diye Taksim'i kutsallaştırıp tabulaştıracaksın... Devletin emniyet güçlerine saldıran vandallara ve onların destekçilerine söylüyorum; her defasında demokrasi örneği gösterdiğiniz başta ABD ve Avrupa ülkelerinde bu vandallıkları yapsaydınız sonunuz ne olurdu. Size ve sizin gibi hukuk ve kural tanımazlara demokrasi çok fazla… Ya devlet başa ya kuzgun leşe!

Ya devlet başa, ya kuzgun leşe ne demek?

Ya devlet başa, ya kuzgun leşe farklı anlamlarda kullanılır.

  • Sonunda büyük bir başarıya ulaşmak için yok olma tehlikesi bile göze almak için kullanılır.
  • "Giriştiğim iş beni ya büyük bir varlığa ve mevkiye ulaştıracak ya da mahvedecek, batıracak” anlamında söylenir.

Tanıl Bora ve Kemal Can imzalı Devlet ve Kuzgun kitabında ise söz konusu deyim şu şekilde anlatılır:

Devlet ve Kuzgun (kitabın adı) tahmin edilebileceği gibi, “Ya devlet başa ya kuzgun leşe” deyiminden türetildi. Bu deyim, ‘resmî’ sözlük anlamıyla, “ya batıp ya çıkılacak bir işe girişmek” anlamına gelir, “ya batma ya çıkma”yı çağrıştırır. Öte yandan söz konusu deyim, daha düz anlamıyla, devlet otoritesinin hükümran olmaması halinde bir iç savaş halinin doğacağını ifade eder - ve esasında ‘bozgunculara’, ‘iç düşman’ sayılanlara karşı böylesi bir tehdidi de ifade eder.

Bu deyimi sıklıkla kullanan ülkücü hareketin, tam da o tehdit imâsını özellikle sevdiğini söyleyebiliriz. MHP’nin ve ülkücülerin kitle seferberliği, 1970’lerde ve 1990’larda, “devlet” ile “kuzgun” seçenekleri arasındaki bir gerilim hattında olmuştur. 1970’lerde çubuk “kuzgun”a doğru bükülmüştür, 1990’larda ise “devlet”e doğru; bu arada “devlet ve kuzgunu” demenin uygun düşeceği ‘işbölümü’ uğraklarından, durumlarından da söz etmek kabildir. Fakat esas olan, “devlet” ile “kuzgun” arasındaki gerilimin, ülkücü söylemin hararet ve hamâsetini oluşturan bir gerilim olarak, daima mevcut bulunmasıdır.

Oktay Saral kimdir?

Oktay Saral, 18 Mart 1967 yılında Trabzon'un Of ilçesinde dünyaya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Baş Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Serbest inşaat mühendisi olarak çalıştıktan sonra 1999-2011 yılları arasında Of belediye başkanlığı ve 2011-2015 yılları arasında 24. dönem İstanbul milletvekilliği yaptı. Evli ve üç çocuk babasdır. İyi düzeyde İngilizce bilmektedir.