01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2024 19:04 | Son Güncelleme: 06.01.2024 23:38

Prof. Dr. Naci Görür'den 3 aşamalı depreme hazırlık planı

Prof. Dr. Naci Görür, depreme hazırlık için yapılması gerekenleri sıraladı. X hesabından üç aşamalı bir hazırlık planı paylaşan Görür, takipçilerine "İşte siz yöneticilerin böyle davranmalarını, yapmalarını talep edin, gözetim ve denetim yapın" diye seslendi
Prof. Dr. Naci Görür'den 3 aşamalı depreme hazırlık planı

Deprem uzmanı yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kentleri olası bir depreme hazırlamak için yapılması gerekenleri sıraladı. X hesabından paylaştığı mesajda, kendisine sürekli 'deprem ne zaman olacak?', 'kaç büyüklükte olacak?', 'burada olur mu?' gibi soruların yöneltildiğini belirten Görür,  "Önemli olan çözümü kökten kavramaktır yoksa dünyanın merkezine kendinizi koyup meseleye öyle bakarsak sorunu çözemeyiz" ifadelerini kullandı. 

Depreme hazırlık için yapılması gerekenleri 3 adımda sıralayan Görür şunları yazdı: "Yerel yönetim ve merkezi hükümet oturur ve kentin FAY ANALİZİNİ yapar. Böylece kenti tehdid eden fay sistemleri tüm ayrıntıları ile tespit edilir. Böylece hangi fay kırılırsa kentte ne büyüklükte deprem olacak bilinir. İkinci adımda (RİSK ANALİZİ) bu deprem kentin bileşenlerine (Halk, Alt yapı, Yapı stoku, Ekosistem/Çevre ve Ekonomi) nasıl zarar verir onlar araştırılır. Üçüncü adımda (RİSK AZALTMA) daha deprem gelmeden bu zararların azaltılması yoluna gidilir. Böylece kent depreme hazırlanır."

Takipçilerine "İşte siz yöneticilerin böyle davranmalarını, yapmalarını talep edin, gözetim ve denetim yapın" diye seslenen Naci Görür, "Yoksa o ne olur, bu ne olur sorularıyla ne siz kurtulabilirsiniz, ne de biz çözüm getirebiliriz. Sizler büyüksünüz. En büyük gücünüz oylarınız" ifadelerini kullandı.