Bülten

29 Nisan 2024, Pazartesi

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Meteoroloji tahminine göre bu akşamdan itibaren ülke genelinde yağışlı havanın etkisi altına giriyoruz. Akşam saatleri için Marmara Bölgesi, orta Karadeniz ve İç Anadolu'da yağış  bekleniyor. 

İstanbul trafiği, normal bir pazartesi yaşıyor. Öğle saatlerinden itibaren yoğunluk yüzde 50'nin üzerinde. 

Uzun süredir devam eden ve bir türlü sonuçlanmayan, artık neredeyse unuttuğumuz seçimdeki durumu aktarayım en başta: Yargıtay Başkanlığı seçiminin 28'inci turunda da sonuç çıkmadı.

Güzel bir akşam dileyerek gündeme geçiyorum. 

Getir, Avrupa ve ABD'den tamamen çekildi
Bir süredir Avrupa basınında çıkan haberler bugün resmiyet kazandı ve Getir'in Avrupa ve ABD'den çekildiği açıklandı. Alınan karara göre Getir, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkıyor. ABD'deki iştiraki FreshDiret'in ise faaliyetlerine devam etmesi kararı alınmış. 

Çıkış kararı alınan pazarlar, Getir'in gelirinin yüzde 7'sini sağlıyordu. İngiltere'den çekilmek, şirketin 1500 kişinin işine son vermesi anlamına geliyor. Kurum bundan sonra büyümek için en büyük potansiyele sahip ana pazarı Türkiye'ye odaklanacak. Kararı Getir'in kurucusu ve CEO'su Nazım Salur sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla duyurdu. 

Bu gelişmeler sırasında Mubadala ve G Squared’den yeni bir finansman sağlayan Getir, bu finansmanı Türkiye'deki işlerinde rekabetçi konumunu güçlendirmek için kullanacak. 

THY, Airbus ve Rolls-Royce'dan dev imza: 20 milyar dolarlık stratejik anlaşma
Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma THY’nin 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişini kapsıyor. Ortalama maliyetinin 20 milyar doları bulduğu anlaşma kapsamında parçalar yerli üretilecek. İmza törenine THY yönetimi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraoğlu'nun yanı sıra Airbus CEO'su Guillaume Faury ve Rolls-Royce'un Türk CEO'su Tufan Erginbilgiç de katıldı. Lafı geçmişken bir not: Erginbilgiç yönetimindeki Rolls-Royce hisseleri 2023 yılında yüzde 220 değer kazanmıştı.  

TAV'da kritik karar: Sani Şener görevi bırakıyor
TAV Havalimanları kurucu ortaklarından, şirketteki 27 yılının 25'inde CEO son 2 yılında da Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüten Sani Şener görevini 1 Mayıs 2024 itibariyle bırakacağını açıkladı. Şirketin KAP'a gönderdiği açıklamaya göre Şener, iş yaşamına TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek. Açıklamada, "Sn. M. Sani Şener'den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine, yapılacak olan ilk Genel Kurul'un onayına sunulmak üzere 1 Mayıs 2024 itibarıyla Sn. Jean-Michel Vernhes atanmıştır" denildi.

Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası Grubu'nun 2024-2026 yıllarında Türkiye'deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını açıkladı. Şimşek Banka'nın 50'nci yılı vesilesiyle düzenlenen toplantılara katılmak üzere Riyad'a gitmişti. 6,3 milyar doların 2 milyar doları İslam Kalkınma Bankası, 900 milyon doları Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, 300 milyon doları Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu, 3,1 milyar doları da İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından sağlanacak. 

Çalışma hayatında yabancı kuralı: 5 Türk işçisine karşı 1 yabancı
Türkiye’de son dönemde yabancı işçiler üzerinde yaşanan tartışmaların peşine düşen Baran Can Sayın, konuyla ilgili detayları aktarıyor: "Yabancı işçi çalıştırabilmek için iş yerinde en az 5 Türk işçi bulunması gerekiyor ve her 5 Türk işçiye karşı 1 yabancı işçi istihdam edilebiliyor. Ayrıca asgari ücretten fazla ödeme yapılması gerekiyor. Tabii Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onayı da şart!" Devamı haberimizde.

Türkiye için kentsel dönüşüm tercihten öte zorunluluk
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nüfusunun yüzde 71'i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur" dedi. Erdoğan ayrıca, "Hükümet olarak kentsel dönüşüm, sel ve taşkın riskini azaltma, dere ıslahı, ağaçlandırma gibi insanlarımızın can ve mal emniyetini sağlayacak her türlü projeye gereken desteği vereceğimizin bilinmesini istiyorum"  ifadelerini  kullandı. 

1 Mayıs'ta Taksim yasağı sürüyor: Bakana istifa çağrısı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklaması için "Ülkenin güvenliğinden sorumlu Bakanı '1 Mayıs Taksim’de kutlanırsa güvenliği sağlayamayız' diyerek o makamda boşa oturduğunu kameralar karşısında ilan etmiştir. Madem öyle kendisini bugün gereğini yapıp istifa  etmeye  davet ediyoruz" dedi.

Blinken'ın Orta Doğu gezisi: En iyi senaryo 'normalleşmek'
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki savaşla ilgili olarak birçok Arap yetkiliyle görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gitti. Ardından Ürdün ve İsrail'e geçecek olan Blinken'in gezisini New York Times inceliyor. Gazeteye göre Biden yönetimi en iyi senaryo olarak normalleşmeyi bekliyor.  

Konuyla ilgili haberlere kısaca değineyim. 
İsrail-Hamas savaşı ekim ayından beri devam ediyor ve hız kesmiş değil. Fakat New York Times'ın haberine göre aralık ayından bu yana çeşitli ülke ve şirketlerden yetkililer Gazze'nin yeniden inşasını planlamaya başlamış bile. 

İsrail'in Refah'a hazırladığı harekâta dair endişeler artarken, yetkililer daha önce başarısız olan ateşkes görüşmeleri için tekrar bastırmaya başladı. Tarafların ateşkes görüşmelerine dair tutumu haberimizde.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf istifa etti
İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi'nin lideri Hamza Yusuf görevlerinden istifa etti. Ülkenin ilk müslüman Başbakanı olan Yusuf, partisi SNP ile koalisyon ortağı İskoçya Yeşiller Partisi arasındaki güç paylaşımı anlaşmasını geçen hafta bitirmesi sonrası bu kararı aldı. Yusuf, halefi seçilene kadar görevine devam edecek.

Wagner artık Moskova'ya hesap veriyor
Rusya, Afrika ve ötesinde bir zamanlar Moskova'ya sırtını dönen aynı savaşçıları kullanıyor. Politico, Rusya'ya karşı ayaklanan Wagner savaşçılarının aynı şeyi tekrarlamamasını sağlamak için hükümetin yeni bir adım attığını belirtiyor.

60 bin manşet Fed'in bir sonraki hamlesi hakkında ne söylüyor?
Bloomberg'ün 60 bin manşeti inceleyerek hazırladığı endekse göre Fed, bu hafta yapılacak basın toplantısının ardından şahin sürprizler yapmaya başlayacak. 

Çin'den Ay'ın 'gizli' tarafına yüksek riskli görev
Çin önümüzdeki günlerde robotik bir uzay aracını Ay'ın uzak bölgesine gönderecek. Teknik açıdan zorlu olan bu görev, Çin'in mürettebatlı ilk inişinin ve Ay'ın güney kutbunda kurulacak bir üssün yolunu açacak. Detaylar haberimizde.

Rusya'da Pasolini'ye ilginç sansür
Dev yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin biyografi kitabı Rusya'da LGBT karşıtı yasaya takıldı. Kitabın eşcinsel 'propaganda' suçlamasıyla ceza almasını önlemek için metnin çoğu siyah mürekkeple sansürlenerek yayımlanıyor. Utanılacak sansüre dair detayları buradan okuyabilirsiniz.

Yapay zekâdaki harcama çılgınlığı: Milyarlarca doları göze alıyorlar
Yapay zekaâ çılgınlığı sürerken sektörün önde gelen isimlerinin veri merkezlerine yaptığı harcamalar milyarlarca doları buluyor. Meta yatırımcılarını rahatsız eden bu durum için Zuckerberg 'sabırlı olma' çağrısı yapıyor. New York Times'a göre harcama çılgınlığı yıllar sürebilir.

Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçına inceleme kararı
Türkiye Futbol Federasyonu CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın dile  getirmesiyle  daha geniş kitle tarafından tartışılan Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçıyla ilgili şike iddiaları için  inceleme  başlattı. 

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
'Avrupa'daki sağcı dalga ekonomik krizi kötüleştirecek'
2007-2010 arası İngiltere Başbakanı olan Gordon Brown, Avrupa'da etkili olan sağcı dalganın ekonomik krizi daha da derinleştireceğini yazıyor: "Yaşam standartlarının düşmesi seçmenleri sağcılara itti ancak onların sunacakları hiçbir çözüm yok."

İstanbul'da bir yemek molası
The Guardian yazarı Annabelle Thorpe, İstanbul seyahatindeki lezzet rotasını yazdı: "Şehri anlamanın en iyi yolu yemeklerinden geçiyor ve en iyi rehber de etli döneri, gevrek kalamarı ve zengin taramayı nerede bulacağını bilen Michelin yıldızlı bir şef."

TikTok'ta viral olan 'ağzı yağla çalkalamak' faydalı mı?
Ağız sağlığını iyileştirmek, diş eti iltihabı ve çürüklerle mücadele için son zamanlarda ilginç bir yöntem popüler hale geldi. TikTok'ta milyonlarca görüntülenme alan ağzı yağla çalkalama uygulamasını uzmanlar Washington Post'a değerlendiriyor. 

TikTok demişken ilave okumayı buraya iliştireyim. ABD'deki savaşını kaybeden teknoloji devini buraya sürükleyen şeylerin neler olduğunu Wall Street Journal inceliyor.  

Ne dinleyelim? 
Aklımda Kalanlar podcastinin son bölümü ilgi çekici. Konu başlıkları şöyle: Çizgi karakterlerin neden 4 parmağı var? Mickey Mouse neden beyaz eldiven giyiyor? Robot Sophia'yı izlerken neden tedirgin oluyoruz?" Animasyon dünyasında gezen bölümü bu linki tıklayarak dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
Altı bölümlük Birleşik Krallık yapımı dizi, ölüm ilanları yayınlamayı seven 24 yaşındaki gazeteci Elvira Clancy’nin hikâyesini konu ediniyor. Elvira’yı, yaşadığı İrlanda’nın küçük kasabasındaki az sayıdaki ölümler tatmin etmemeye başlar ve işinin tehlikeye girmemesi için seri cinayetler ortaya çıkarır. Dizi blutv'de yayında.  

Bu akşam için bir tavsiye de YouTube'dan. Seinfeld'in yaratıcısı ve başrolü Jerry Seinfeld, bugün 70 yaşına girdi. Bugün saat 19.00'da, YouTube'da Seinfeld kanalında, dizinin en iyi Jerry'li sahneleri yayınlanacak. Bu linki tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Televizyon izleyicileri için NOW TV'de Kızıl Goncalar, Star TV'de Ömer, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Süper Lig’de haftanın kapanışını Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçıyla yapıyoruz (20.00, beIN).  

La Liga'da Barcelona-Valencia (22.00, S Sport+), Serie A'da Genoa-Cagliari (21.45, S Sport+) karşılaşmaları var.

Snooker’da da 20.45’te 2’nci tur akşam seansı başlıyor. Maçlar Eurosport’ta.
Ne pişirelim?
Şemsa Denizsel, bu haftaki yazısında İtalya'ya yaptığı geziyi anlatıyor ama bir detay veriyor: "Yola çıkmadan önce kuşkonmazlı, yumurtalı bir linguine yaptım ki, yeme de yanında yat."  Tarif yazısında.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul