04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2023 12:21 | Son Güncelleme: 07.05.2023 12:57

Reuters: Kılıçdaroğlu seçim yarışında Erdoğan'ın gölgesinden çıkıyor

Seçimlere sayılı günler kalmışken Reuters'ta Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dair bir analiz yayınladı. Bazı eleştirmenlerin Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı yenip yenemeyeceğine şüpheli yaklaştığı belirtilen haberde CHP liderinin artık Erdoğan'ın gölgesinden çıktığı ifade edildi
Reuters: Kılıçdaroğlu seçim yarışında Erdoğan'ın gölgesinden çıkıyor

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ta yer alan analizde kariyeri boyunca Recep Tayyip Erdoğan'ın gölgesinde kalan muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın yerini alma zamanının geldiğine inandığı belirtildi. Habere göre kamuoyu yoklamaları genel olarak 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu'nun avantajlı olduğunu ve son yıllarda cumhurbaşkanının popülaritesini azaltan hayat pahalılığı krizine çözüm vaat eden kapsayıcı bir kampanyanın ardından muhtemelen ikinci turda seçimi kazanacağını gösteriyor.

Daren Butler imzalı haberde muhalefetin dönüş planında geçen yıl yüzde 85'e ulaşan enflasyonu düşürmek hedeflense de mali piyasalarda çalkantılara ve bir dizi döviz çöküşüne yol açmasının beklendiği yer aldı. Bunun yanı sıra Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazansa bile milliyetçiler, İslamcılar, laikler ve liberallerden oluşan muhalefet ittifakını bir arada tutmakta zorlanacağı da belirtildi.

"Doğru zamanda doğru karakter"

Kılıçdaroğlu'nun aday olarak seçilmesi, ikinci büyük parti olan İYİ Parti'nin lideri Meral Akşener'in kısa süreliğine adaylıktan çekildiği 72 saatlik bir tartışmanın ardından gerçekleşti. Haberde görüşlerine yer verilen yazar ve siyasi analist Birol Başkan, "Erdoğan'ın tamamen zıttı bir imaj çiziyor. Kılıçdaroğlu çok daha devlet adamı gibi görünüyor, kendilerine oy vermeyenleri birleştirmeye ve onlara ulaşmaya çalışıyor. Bu onun sihri ve Türkiye'de bunu yapmak çok zor. Kazanacağından emin değilim ama Kılıçdaroğlu doğru zamanda doğru karakter" ifadelerini kullandı. 

Butler'ın haberinde, "Birçok kişi Kılıçdaroğlu'nun, kampanya karizmasıyla bir düzineden fazla seçim zaferi kazanmasına yardımcı olan ülkenin en uzun süre görev yapan lideri Erdoğan'ı yenip yenemeyeceğini merak ediyor. Ancak analistler, Erdoğan'ın yenilgiye her zamankinden daha yakın olduğunu söylüyor" ifadeleri yer aldı. 

Kılıçdaroğlu siyasete atılmadan önce Maliye Bakanlığı'nda çalıştı ve 1990'lı yılların büyük bölümünde Sosyal Sigortalar Kurumu'nun başkanlığını yürüttü. Kılıçdaroğlu, CHP'nin yolsuzluk karşıtı milletvekili olarak öne çıktı ve televizyona çıkarak yüksek profilli istifalara yol açan dosyalar açıkladı. İstanbul'da belediye başkanlığı yarışını kaybettikten bir yıl sonra, 2010 yılında parti lideri seçildi. O parti kongresinde, tıklım tıklım dolu bir salonda onu temiz ve dürüst bir adam olarak tanımlayan bir kampanya şarkısı kullanıldı. 

Butler'ın haberine göre eleştirmenler, Kılıçdaroğlu'nun durağan bir CHP'ye esneklik getirmekte başarısız olduğunu ve sonunda daha iyi oy alabilecek diğerlerine karşı kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak dayattığını söylüyorlar. Geçen hafta çoğunluğu Van'da binlerce kişi, ana muhalefet ittifakında yer almamasına rağmen Halkların Demokratik Partisi'nin desteğini alan Kılıçdaroğlu için miting yaptı. 27 yaşında bir Kürt olan Faruk Yaşar, "2018'den beri seçimleri boykot ediyorum ama bu kez oyumu Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğim" dedi.