23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2023 14:15 | Son Güncelleme: 15.05.2023 14:56

Reuters yazdı: Erdoğan'ın rakibi zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya

İngiliz haber ajansı Reuters, gayri resmi seçim sonuçlarına dair yazdığı haberde, ikinci tura gidildiğini yazdı. Kılıdaroğlu'nu zorlu bir mücadelenin beklediği belirtilen haberde Erdoğan'ın muhalefete karşı açık bir psikolojik üstünlüğe sahip olduğu yer aldı
Reuters yazdı: Erdoğan'ın rakibi zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerin ilk turunu rahat bir şekilde önde tamamlarken, rakibi 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylamada iktidarını üçüncü on yıla taşımasını engellemek için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya. 

AK Parti ve milliyetçi ortaklarından oluşan Cumhur İttifakı da Meclis'te 600 sandalyenin 321'ini alarak yeni parlamentoda çoğunluğu kazanacak gibi göründü ve cumhurbaşkanlığı ikinci turunda şansını daha da arttırdı. Erdoğan, gece başkent Ankara'da AK Parti'nin genel merkezinde tezahürat yapan destekçilerine yaptığı konuşmada "Kazanan hiç şüphesiz ülkemiz olmuştur" dedi. 

Pazar günkü seçimlerden önce muhalefet, Erdoğan'ın en büyük rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerisinde olduğunu gösteren anketlerden güç alarak, Erdoğan'ı devirmek için şimdiye kadarki en iyi şansına sahip olduğunu düşünüyordu. Ancak sonuçlar, Erdoğan ve AK Parti'nin hayat pahalılığı krizine rağmen muhafazakar seçmenleri bir araya getirebildiğini gösterdi. Altı partili bir ittifakın lideri olan Kılıçdaroğlu, ikinci turda galip gelme sözü verdi ve Erdoğan'ın partisini sonuçların sayımına ve raporlanmasına müdahale etmekle suçladı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener gazetecilere yaptığı açıklamada, sandıkların yüzde 99'unun sayılmasıyla Erdoğan'ın yüzde 49,4, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,96 oy oranıyla önde olduğunu söyledi. Seçime katılım oranı yüzde 88,8 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti. Üçüncü aday olan milliyetçi Sinan Ogan oyların yüzde 5,2'sini aldı ve analistler, iki adaydan birini desteklemeye karar vermesi halinde ikinci tur için yapıcı bir rol oynayabileceğini söyledi.

"Psikolojik üstünlüğe sahip"

Hisse senetleri düştü, lira iki ayın en düşük seviyesine yaklaştı, devlet dolar tahvilleri düştü ve Türkiye'nin borcuna maruz kalmayı sigortalamanın maliyeti arttı. Analistler belirsizlik ve ekonomi politikası ortodoksluğuna dönüş ihtimalinin azalması konusunda endişelerini dile getirdi. Teneo eş başkanı Wolfango Piccoli, "Erdoğan şu anda muhalefete karşı açık bir psikolojik üstünlüğe sahip. Erdoğan muhtemelen önümüzdeki iki hafta boyunca ulusal güvenlik odaklı söylemlerini ikiye katlayacaktır" dedi.

Chatham House'da yardımcı araştırmacı olan Galip Dalay da bu görüşü destekleyerek, "İkinci tur öncesi kampanya döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamentoda çoğunluğu elinde bulundurduğu için muhtemelen istikrara vurgu yapacaktır" diye konuştu. Seçim Avrupa, Washington, Moskova ve Erdoğan'ın Türkiye'nin gücünü ortaya koyarken Rusya ile bağlarını güçlendirdiği ve Ankara'nın ABD ile geleneksel ittifakını zora soktuğu bölge genelinde yakından izleniyor.