19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.05.2023 13:40 | Son Güncelleme: 15.05.2023 13:43

Wall Street Journal yazdı: İki aday da zafer ilan edemedi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair ilk sonuçlar dış basında da yankı uyandırdı. ABD merkezli Wall Street Journal, "Ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ne de muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu kesin bir zafer ilan edemedi" ifadelerini kullanarak ikinci turun olası olduğunu yazdı
Wall Street Journal yazdı: İki aday da zafer ilan edemedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ana rakibi, her ikisinin de bu ayın sonunda yapılacak ikinci tur 91seçimleri kabul etmeye hazır olduklarını söylediler ve hiçbir aday, kesin bir zafer iddiasında bulunmadı. İlk sonuçlar, ne Erdoğan'ın ne de en büyük rakibi muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50 barajına ulaşmadığını gösterdi. Pazartesi günü erken saatlerde ulusal televizyonda konuşan YSK başkanına göre oyların yüzde 91'den fazlası sayıldı. Erdoğan oyların yüzde 49,49'unu alırken, Kılıçdaroğlu yüzde 44,7'sini aldı.

İkinci tur kesinleşirse 85 milyonluk ülkeyi iki haftalık bir siyasi belirsizliğe ve her iki taraf da çoğunluğu toplamaya çalışırken yoğun bir kampanyaya sürükleyecek. Türkiye'nin gelecek vadeden bir küresel güç ve aynı zamanda hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkileri olan NATO'nun kilit bir üyesi olarak oynadığı rol nedeniyle, Türkiye seçimlerinin geniş kapsamlı jeopolitik sonuçları olabilir. 

Erdoğan, yirmi yıldır Türk siyasetinin üzerinde yükseldi, ülke üzerindeki hakimiyetini sıkılaştırdı ve aynı zamanda ülkenin uluslararası sahnedeki profilini yükseltti. Şimdi, altılı bir ittifak tarafından desteklenen Kılıçdaroğlu'na karşı kariyerinin en zorlu yarışıyla karşı karşıya. Kılıçdaroğlu, ekonomistlerin söylediğine göre yanlış yönlendirilmiş politikalarla sarsılan bir ekonomiyi düzeltme ve Erdoğan'ın son yıllarda kazandığı olağanüstü yetkileri geri alma sözü verdi.

İki tarafta önde olduğunu iddia etti

Her iki taraf da önde olduklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu'nun partisi, dahili bir çetelenin, onun Erdoğan'a yüzde 49'a karşı yüzde 45 önde olduğunu gösterdiğini iddia etti. Yine de, ikinci turda muhtemelen Erdoğan ile karşı karşıya geleceğini kabul etti. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, tüm iftira ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamadı” dedi. Bu arada Erdoğan da lider olduğunu ileri sürdü. Erdoğan, "Açık farkla önde gittiğimizi biliyoruz, ancak sonuç henüz tam oranlarla önümüzde olmadığı için milli iradenin ortaya çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Sonuçlar Türkiye'den çok daha ötesini etkiler

Erdoğan döneminde, ülkenin kazandığı büyük etki göz önüne alındığında olası bir yenilgi Türkiye'nin çok ötesini etkileyebilir. Türkiye'nin yirmi yıllık lideri Rusya ile ABD ve müttefikleri arasında sürtüşme yaratan yakın bir ilişki geliştirdi. Geçtiğimiz yıl boyunca Ukrayna'daki çatışma, Erdoğan'a Türkiye'nin hem Rusya hem de ABD ve müttefikleriyle ilişkilerini geliştirmek için eşsiz bir fırsat verdi. Bununla birlikte, savaşın başlangıcından bu yana, Erdoğan zaman zaman ABD ve Avrupalı ortakları için sinir bozucu bir ortak olduğunu kanıtladı, NATO'nun genişlemesini engelledi ve Rusya ile ticareti genişletti. 

Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrarlı bir ilişki sürdürürken Türkiye'yi ABD ve müttefiklerine yaklaştıracağına söz verdi. Brookings Enstitüsü'nde görevli Türkiye uzmanı Aslı Aydıntaşbaş, "Tam bir eksen olmasa bile Avrupa'ya veya NATO'ya biraz daha meyleden bir Türkiye, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla birlikte, küresel güç dengeleri için büyük bir değişiklik olur" dedi. 

Pazar günü, seçmenler İstanbul'un Kağıthane semtindeki beton bloktan bir okulun koridorlarını tıka basa doldurdu. Şimdi burada yaşayanlar, artan maliyetler nedeniyle et ve hatta sebze alırken zorlandıklarını söylediler. Seçmenlerden, 19 yaşındaki Selinay Güral, Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirterek, "Bize özgürlük getireceğine inanıyorum. Ben de bu ekonomik durumdan bıktım” dedi. 40 yaşındaki bilgisayar mühendisi Mehmet Sülün, büyüyen savunma sanayi gibi hükümetin başarılarına işaret ederek Erdoğan'a oy verdiğini söyledi ve Muhalefetin bugüne kadar inşa ettikleri her şeyi yıkmaya çalıştığına inandığını ekledi.