İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken Kürtler arasında hükümetin değişmesine dair isteğin arttığını yazdı. Diyarbakır'da eskiden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleyen yayıncı Mehmet Dalgıç, Şubat ayındaki depremde Türkiye'nin güneydoğusundaki televizyon kanalının yıkılması karşısında AK Parti'den destek görmediğini belirtti.
Pazar günkü seçimler öncesinde, hayat pahalılığı krizi Erdoğan'ın diğer bölgelerde olduğu gibi Güneydoğu'daki popülerliğini de etkiledi ve iktidarı korumak için verdiği zorlu mücadelede umutlarını tehdit ediyor. Analistler, hükümetin artan milliyetçi çizgisinin, nüfusun yüzde 20'sini oluşturan ve oylarda yapıcı bir rol oynadığı düşünülen Kürtler arasındaki popülaritesini de azalttığını söylüyor.
Dalgıç, bölgenin en büyük kenti olan Diyarbakır'da televizyon kanalının da bulunduğu çöken alışveriş merkezinin enkazını kaldırmaya devam eden iş makinelerine "Şimdi Türkiye'ye bir değişimin gerekli. Gençlerin umudu yok, geleceği yok" dedi. Anket şirketi Rawest tarafından bu hafta yayınlanan bir ankete göre Diyarbakır'da muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek yüzde 76,3 iken Erdoğan'a destek yüzde 20,5'te kaldı.
Kamuoyu yoklamaları bölgede Erdoğan'a desteğin azaldığını gösterse de CHP'ye destek vermek istemeyen Adil Aydın gibi kişiler fikirlerini değiştirmedi. Şehrin tarihi merkezindeki peynir dükkanında Aydın, "Erdoğan 'Kürt sorunu benim sorunumdur' dediği andan itibaren bu bölgeye barış geldi" dedi. PKK 1984 yılında devlete karşı silahlandı. Çatışmalar 40 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Erdoğan, seçim kampanyasında, terör örgütüne yönelik derin milliyetçi düşmanlıktan yararlanmaya çalışarak, kanıt sunmaksızın PKK ile muhalefet ittifakı arasında bağlantılar olduğunu defalarca öne sürdü.
"Kürtler barış sürecine geri dönmek istiyor"
Ancak Erdoğan on yıl önce PKK ile bir barış süreci başlattı. Bu görüşmeler 2015 yılında çöktü ve Aydın'ın dükkanının yakınındaki sokaklar da dahil olmak üzere güneydoğuda şiddetli bir savaş dönemi başladı. Ancak Aydın, şu anda Kuzey Irak'ta yoğunlaşmış olan çatışmanın sona ermesini hala umuyor. Aydın, "Kürtler barış sürecine geri dönmek istiyor. Barışı özlüyorlar. İnsanların dediği gibi, bunu yapabilecek biri varsa o da Erdoğan'dır" ifadelerini kullandı.
Eskiden Erdoğan'a bu kadar güvendiğini anlatan Dalgıç, Erdoğan'ı ilk kez gördüğünde ağladığını belirterek "Boğazımda bir düğüm vardı. İlk kez böylesine heybetli bir lideri böylesine coşkulu görüyordum" dedi. Ancak şimdi Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söylüyor.
Erdoğan'daki değişim
Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan HDP de Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini açıkladı. HDP seçimlere, reddettiği PKK bağlantıları nedeniyle mahkeme tarafından yasaklanmaya çalışıldığı için küçük Yeşil Sol Parti amblemi altında giriyor. HDP'nin hapisteki eski lideri Selahattin Demirtaş hücresinden yüksek profilli bir seçim kampanyası yürüttü ve eşi Başak bu hafta HDP destekçilerini CHP liderine oy vermeleri için yönlendirdiği bir video yayınladı.
HDP'nin Diyarbakır bürosunda konuşan milletvekili adayı Mehmet Emin Aktar, Cumhurbaşkanı'nın yıllar içinde değiştiğini söyledi. "Erdoğan'ın dili ve tavırları 20 yıl öncesine göre bugün çok farklı" diyen Aktar, bu değişimi 2015 yılında barış sürecinin çökmesine bağlıyor. Ekonomik sıkıntılar ve işsizlik Diyarbakır'da ilk kez oy kullanacak seçmenler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor ve bazıları geçmişte pek olası olmayan bir şekilde CHP'ye oy verebileceklerini söylüyor. 21 yaşındaki Furkan Güler, "Büyük olasılıkla CHP'ye oy vereceğim çünkü eğitim, ekonomi ve sağlık konularında vaatlerde bulunuyorlar. Değişim için de iyi" dedi.
Müşterilerinden biri olan 19 yaşındaki öğrenci Soner Ekti de muhalefete oy vermeyi düşündüğünü ancak Türkiye'deki beklentileri iyileşmezse daha uzaklara bakacağını söyledi. Ekti, "Böyle devam ederse yurt dışına gitmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.