27 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2024 10:33 | Son Güncelleme: 06.09.2024 14:30

Reuters yazdı: Sokak köpekleri yeni yasanın ardından yurt dışında yuva buluyor

Sahiplenilmeyen sokak köpeklerine ötenazi yapılmasını içeren yasanın temmuz ayında kabul edilmesinin ardından yurt dışından sahiplenme talepleri artmaya başladı. Reuters'a konuşan Nilgül Sayar, işlettiği barınakta şu an 20-25 köpeğin Avrupa'ya yola çıkmak için gün saydığını anlattı
Reuters yazdı: Sokak köpekleri yeni yasanın ardından yurt dışında yuva buluyor

İstanbul'un eski sokak köpekleri Dali ve Deezi, Türkiye'deki bir barınakta geçirdikleri yılların ardından şimdi Hollanda'da bir ev hayatının tadını çıkarırken, diğer sokak köpekleri de yeni bir yasa kapsamında sokaklardan toplanmaya başlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi temmuz ayında, hayvanseverlerin ve muhalefetin protestolarına rağmen, ülkedeki yaklaşık dört milyon sokak köpeğinin toplatılmasını öngören bir yasayı kabul etti.

Yurt dışından sahiplenme talebi arttı

Köpek saldırıları, trafik kazaları ve kuduzla ilgili kaygılardan hareketle hazırlanan yasa, 2028 yılına kadar tüm sokak köpeklerinin belediye barınaklarına yerleştirilmesini hedefliyor. Yasa, saldırgan davranışlar sergileyen ya da tedavi edilemeyen hastalığı olan köpeklere ötenazi uygulanacağını belirtiyor. İstanbul yakınlarında köpekler için bir STK barınağı işleten hayvan hakları aktivisti Nilgül Sayar, yüzlerce köpeği sahiplendirilmek üzere yurt dışına gönderdi ancak yasa çıktığından bu yana talebin arttığını söylüyor. Sayar, “Uçmaya hazır yaklaşık 20-25 köpeğimiz var. İnsanlar sahiplenmek için bize ulaşmaya devam ediyor. Umarım yakında daha fazla köpek göndereceğiz. Hepsinin iyi yuvaları olacak" dedi. 

Yuva bulmak uzun sürüyor

Bir köpeğin gerekli evrak ve aşılarla Avrupa Birliği'ne seyahat etmeye hazır hale getirilmesi 3-4 ay sürebiliyor ve yaklaşık bin euro'ya mal oluyor. Türkiye'deki barınakların 100 bin köpek kapasitesine sahip olduğu ve daha fazlası için çok az yer bulunduğu düşünüldüğünde, bu durum sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Sayar, barınağında çoğunluğu oluşturan büyük, yaşlı ve engelli köpekler için yuva bulmanın genellikle yıllar aldığını söyledi. Şehirler yasaya uymak için daha fazla barınak inşa etmeye hazırlanıyor.

Adını ressam Salvador Dali'nin üç ayaklı sandalyesi nedeniyle alan Dali, iki aylıkken sokaklarda dolaşırken bir arabanın çarpması sonucu bir bacağını kaybetti. Dali ve dokuz yaşındaki Deezi dört yıl boyunca Sayar'ın barınağında yaşadı. Onlarla birlikte Türkiye'den Belçika'ya uçmak için gönüllü olan Ali Okay, “Bu köpeklere destek olmak ve yurt dışında sevgi dolu aileler bulmak istedik” dedi. Hayvanlar daha sonra Animal Care Projects adlı STK tarafından Hollanda'ya götürüldü.

Türkiye'de binlerce vatandaş geçtiğimiz haftalarda yasayı protesto etti. Sokak köpekleri ve kedileri Türkiye'nin dört bir yanındaki sokaklarda görülebiliyor ve onlara bakan, yiyecek ve su veren ve barınaklar kuran birçok insan tarafından seviliyor. Büyük sokak köpekleri bazen dükkan kapılarında uyuyor, insanlar da nazikçe etraflarından dolaşıyor. Yeni yasaya tepki olarak bazı şirketler ofisleri için sokak hayvanlarını sahipleniyor, sahildeki bir otel turistlere tanıtmak için bir köpek barınağı inşa ediyor ve bazı veterinerler sokaktan hayvan sahiplenenlere ücretsiz aşı imkanı sunuyor.

Yasayı duyduktan sonra sahiplenmeye karar verdi

Türkiye eskiden köpekleri yakalayıp kısırlaştırdıktan sonra sokaklara geri bırakıyordu. Yeni yasayı eleştirenler, bu politika düzgün bir şekilde uygulansaydı köpek sayısının kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Dali şu anda Hollanda'da bir koruyucu ailede sahiplenilmeyi bekliyor. Yeni sahibi Caroline Dieleman, Deezi'nin Haarlem'deki yeni evine alıştığını, rahat ve mutlu olduğunu söyledi. Haziran ayında köpeklerinden birinin ölümünün yasını tutarken Türkiye'nin yeni yasasını duymuş ve Deezi'yi kurtarmaya karar vermiş. Dieleman, “Yeni yasa güçsüz hissettiriyor. Bu yapabileceğim küçük bir şeydi. Birçok köpekten sadece bir tanesi... Ama bir tanesi hiç olmamasından iyidir" dedi.