25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2022 12:52 | Son Güncelleme: 10.03.2022 15:01

Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sonrası açıklamalar

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı bitti. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Çözüme yönelik her girişimi destekleriz" diye konuştu
Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sonrası açıklamalar

Rusya-Ukrayna savaşının 15. gününde Antalya kritik bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 3'lü formatta barış görüşmesi gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurdu.

 Önce Ukrayna sonra Rusya heyeti ile görüşme

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu üçlü zirve öncesinde ilk olarak Ukrayna heyetiyle bir araya gelirken, daha sonra da Rus heyetiyle görüştü. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

 

Kuleba: Biz savaşı durduramıyoruz

Antalya'daki Regnum Carya Otel'de gerçekleşen görüşme 12.50'de sona erdi.  Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba kameralar karşısına geçti. Kuleba  "Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Lavrov insani koridorlar konusunda bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konu hakkında konuşacağını belirtti. Yine böyle Antalya'daki gibi bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağı" dedi.

"Lavrov sadece dinleme amacıyla geldi"

Dmitro Kuleba "Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama Lavrov sadece dinleme amacıyla geldi" diye konuştu.

Lavrov:  Çözüme yönelik her girişimi destekleriz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise tarihi zirve ile ilgili "Üçlü toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı da katıldı. Görüşme Türk tarafının teklifi ile yapıldı. Sayın Erdoğan'ın sayın Putin'le yaptığı telefon görüşmesi sonucunda bu karar alındı" dedi. Lavrov "Biz her türlü temastan yanayız. Çözüme yönelik her girişimi destekleriz. Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın insiyatifiyle özellikle konuları ele aldık. Ve askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbir aldıklarını açıklamaya çalıştık" diye konuştu. 

"Sivillerin tahliye olması amaçlanıyor"

Günlük olarak insani koridor açılmasını önerdiklerini belirten Sergey Lavrov "Sivillerin tahliye olması amaçlanıyor. Rusya'daki son müzakerelerde Rus tarafı kendi mülahazalarını ayrıntılı şekilde sundu. Ukrayna tarafı da en kısa sürede cevap verebileceğini belirtti. Belarus'taki müzakerelerin ciddi sonuç vermesini istiyoruz. Ukrayna krizinin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz aslında" dedi. 

Çavuşoğlu'ndan barış mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılan Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sonrasında verdiği mesajında bölgede barışın tesis edilmesini temenni ettiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Diplomasi Forumu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba'yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu mesajında Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısında, Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesinin de gündeme geldiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm zorluklara rağmen medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim" diye konuştu. Çavuşoğlu, Ukrayna tarafının Türkiye'den garantör olma talebini yinelediğini söyledi.