08 Nisan 2025, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2025 12:01 | Son Güncelleme: 02.04.2025 12:05

Şirket sözcüsü Politico'ya konuştu: İmamoğlu protestolarının ardından Türkiye'den Meta'ya para cezası

Politico'da yer alan habere göre Meta, Türkiye'deki protestolarla ilgili içerikleri kaldırmadığı için “önemli miktarda” para cezasına çarptırıldı
Şirket sözcüsü Politico'ya konuştu: İmamoğlu protestolarının ardından Türkiye'den Meta'ya para cezası
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Meta, Türkiye’de hükümetin talep ettiği içerik kısıtlamalarına uymadığı gerekçesiyle “önemli miktarda” para cezasına çarptırıldı. Politico'ya konuşan bir Meta sözcüsü "Türk hükümetinin kamu yararına olduğu açık olan içeriklerin kısıtlanmasına yönelik taleplerini geri çevirdik ve bunun sonucunda para cezasına çarptırıldık. Hükümetin online servisleri kapatma tehditleri ciddi ve insanların kendilerini ifade etme hakkı üzerinde ciddi etkisi var" dedi. Sözcü para cezasının ne kadar olduğunu açıklamadı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasıyla birlikte başlayan kitlesel protestolar sırasında internet yavaşlatıldı ve sosyal medya platformlarına girişler engellendi. Hükümet ayrıca protestolara dair bilgi paylaşan sosyal medya hesaplarının kapatılmasını talep ediyor.

Erişim kısıtlandı, hesaplar kapatıldı

Meta, 2024 yılında Türkiye'den toplam 5.677 içerik kaldırma talebi aldığını, bunların 4.199’unun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) geldiğini açıkladı. Şirket bu taleplerin yalnızca yüzde 40’ına uydu. Meta sözcüsü, “İnternette ifade özgürlüğünün kısıtlanması yönündeki talepler ve platformları kapatma tehditleri, insanların kendini ifade etme özgürlüğü üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor” dedi.

Elon Musk’ın sahibi olduğu X (eski adıyla Twitter) ise protestoların başlamasından bu yana çok sayıda gazeteci ve muhalif isme ait hesabı askıya aldı. Politico'ya göre Musk, kendisini “mutlak ifade özgürlüğü yanlısı” olarak tanımlasa da, platformun Türkiye hükümetiyle büyük oranda iş birliği yapıyor.  X, 126 hesabın kapatılması yönündeki bir mahkeme kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını açıkladı. Ancak bu kararın protestolardan haftalar önce alındığı bilgisi paylaşıldı.