20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 12:19 | Son Güncelleme: 31.07.2024 16:43

Siyasi parti liderlerinden Haniye suikastına tepki: Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir

Bazı siyasi parti genel başkanları, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasına ilişkin kınama ve taziye mesajları yayımladı. MHP lideri Bahçeli "Haniye suikastının çok boyutlu yansımaları ve operasyonel yankıları kaçınılmazdır. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir" dedi
Siyasi parti liderlerinden Haniye suikastına tepki: Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir

Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'daki konutunda uğradığı saldırıda öldürülmesinin ardından Türkiye'den üst üste açıklamalar geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Mahmut Abbas ve İsmail Haniye’nin aynı gün Meclis’te konuşma planı yapıldı. Haniye Ağustos ayında TBMM’de konuşma yapacaktı" dedi. İşte parti liderlerinin açıklamalarından öne çıkanlar: 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Biz nerede bir şiddet varsa nerede bir ölüm varsa bundan üzüntü duyarız. Biz İsrail’in Filistin’e yaptığı devlet teröründe duruyoruz. Ama Hamasın Ekim ayında başlattığı saldırılar hepimizi üzmüştü. Suçsuz insanlar öldü. Ama orada suçsuz insanlar öldü, biz buna karşılık veriyoruz diye 40 bin kişi öldürdüler. Hala daha durmuyorlar. Netanyahu’yu Amerika’da alkışlayanlar bu katliamın ortaklarıdır. Netanyahu gibi birisine çocuk, kadın katiline, ambulans, hastane vurdurtan, ekmek kuyruğundaki insanlara ateş attırtan bir insanlık suçlusuna bir soygunun suçlusuna belki ileride bu noktaya gelecek iş. Bunun tanımı odur ve uluslararası camia bunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalacak. Alkış tutanlar bu şiddetin devamından sorumludurlar. Hamas liderinin öldürülmesi de bir şiddet olayıdır, bir cinayettir. Biz onu da tasvip etmiyoruz. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın akan her damla kan akan her damla gözyaşı bizim yüreğimizi sızlatmaktadır.

"Kartlar açık oynanmaktadır"

MHP Genel Başkanı Bahçeli:  Bu sabah Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Orta Doğu'yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir. İsrail'in Gazze'ye ve nihai aşamada Lübnan'a yönelik saldırılarına eş zamanlı olarak İsmail Haniye'nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır. Mezkur suikastın İsrail Başbakanı'nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran'da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır. Haniye suikastının çok boyutlu yansımaları ve operasyonel yankıları kaçınılmazdır. Kartlar açık oynanmaktadır. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir. Mazlum bir halkın sistematik şekilde imhasına sessiz ve seyirci kalan uluslararası toplum derhal harekete geçmek, bir yanda önleyici, diğer yanda da cezalandırıcı müdahalelerde bulunmak mecburiyetindedir

"Tehdit çok büyüktür"

Orta Doğu'daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesinin, toplu ve yaygın bir savaşın işaret fişeği mahiyetinde olduğunu kaydeden Bahçeli, "Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür. Daha üzücü olanı ise İsrail ile Filistin arasında barış umutlarının gittikçe kösteklenmesi ve körelmesidir. Bu karanlık tablonun başta İsrail olmak kaydıyla hiçbir ülkeye faydası dokunmayacaktır. Artık sorun iki devlet arasında yaşanan bir çatışma olmaktan hızla uzaklaşırken, bunun yanında ve fevkinde hak ile batılın, mazlum ile zalimin, haç ile hilalin, şehit ile caninin, merhamet ile melanetin, vicdan ile vandallığın kutuplaşmasına tam olarak evrilmiştir. Tarihin keskin virajlarıyla karşılaştığımız bugünlerde, İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır. Aksi halde son pişmanlığın en küçük müessir sonucu olmayacağı gibi insani ve İslami değerler açısından da sıralı iflaslar resen ifşa ve ilan edilmiş sayılacaktır. Hamas Siyasi Büro Şefi Sayın İsmail Haniye'ye ve soykırımda hayatlarını kaybeden diğer bütün Filistinli şehitlere Cenab-ı Allah'tan rahmetler niyaz ediyor, Filistin halkıyla baş sağlığı dileklerimi paylaşıyorum" açıklamasında bulundu.

"Yatışması için elden gelen her imkan değerlendirilmeli"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. İsrail'in, Türkiye'nin komşusu İran'ın toprak bütünlüğünü de ihlal edecek şekilde Heniyye'ye yönelik suikastını kınadığını belirten Dervişoğlu, şunları kaydetti: Filistin halkının bölgemizin ayrılmaz bir unsuru olmaya devam edeceğini hatırlatır ve yaşanmakta olan tırmanmanın yeni coğrafyalara sıçramadan soğukkanlı bir yaklaşımla yatışması için elden gelen her imkanın değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu çağrımızın yakın ve uzak coğrafyamızdaki tüm siyasetçiler nezdinde yankı bulmasını, söylem ve eylemlerine yansımasını dileriz.

"İslam ümmetinin onur simgesiydi"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Hamas lideri İsmail Haniye'nin alçak bir saldırı sonucunda şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Haniye, yalnızca Filistin mücadelesinin değil tüm İslam ümmetinin onur simgesi, vakarın cisimleşmiş haliydi. Ailesini bu uğurda kaybetmesine rağmen duruşundan ve cesaretinden hiçbir şey eksilmeyen Haniye'nin mücadelesine şahidiz. Şehadeti mübarek, mekanı cennet olsun! Kardeş Filistin halkının ve İslam aleminin başı sağ olsun."

"Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işareti"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından, "İran'da gerçekleştirilen saldırı sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet, Filistin halkına sabır ve başsağlığı diliyorum." paylaşımında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "2006 yılında ABD yönetimi dahil bütün dünyanın açık ve objektif seçim olarak ilan ettiği son Filistin seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanarak Başbakan olarak atanan, İsrail'in 2009, 2012 ve 2014 saldırılarında işgale karşı direnişe liderlik eden, son soykırımda üç çocuğu ve dört torunu başta olmak üzere yakın aile fertlerini kaybeden değerli dostum ve kardeşim İsmail Haniye'nin şehadeti kendisinin uğruna hayatını verdiği Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işaretidir."

 "Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaktan geri durmayacağız"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise "Gazze mücadelesinde dört oğlu, dört torunu ve kız kardeşini şehit veren Hamas lideri İsmail Haniye'nin siyonist İsrail tarafından Tahran'da şehit edildiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Mücahit İsmail Haniye'ye Cenabıallah'tan rahmet, kahraman Filistin halkına başsağlığı dilerim" açıklamasında bulundu. Öte yandan Fatih Erbakan, Haniye'nin oğlu Abdüsselam Haniye’yi arayarak taziye dileklerini iletti.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu taziye mesajında, siyonist rejimin gerçekleştirdiği saldırı ile yalnızca Filistin'i değil, başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün İslam ülkelerini tehdit ettiğini ve barışın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

"Siyonist rejimin gerçekleştirdiği soykırım ve katliamlara karşı harekete geçmeyen, birlik içerisinde somut adım atmayan Müslümanlar, artık nasıl bir terör örgütüyle karşı karşıya olduklarını görmeli değiller mi? Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaktan geri durmayacağız." ifadelerini kullanan Yapıcıoğlu, Haniye ve diğer bütün şehitlere Allah'tan rahmet, Filistinlilere sabır diledi.

"Kararlı bir duruş gösterilmeli"

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yazılı açıklamasında, Haniye suikastının Türkiye'nin de yer aldığı Orta Doğu coğrafyasında artık hiç kimsenin hayatının güvende olmadığını ispatlayan bir gelişme olduğunu belirtti. Haniye suikastını nefretle kınayan, Filistin halkına başsağlığı dileyen Aksakal, "Türk milleti, bugünden tezi yok, aynı hedef tahtasında görülen Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında ve öncülüğünde topyekün kol kola girmeli, İsrail başta olmak üzere bu saldırılara destek veren tüm yapılara karşı kararlı bir duruş göstermelidir." değerlendirmesini yaptı.

"Barıştan yana olan tüm insanlık intifadaya başlamalıdır"

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:  Öncelikle başka bir ülke topraklarına tecavüz edilerek yapılan bu kahpe saldırıyı şiddetle lanetliyor, saldırıda şehit olan İsmail Haniye'ye Yüce Allah'tan rahmet, aile efradı başta olmak üzere tüm Gazze, Filistin halkı ve İslam dünyasına başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Artık, sadece Filistin halkı değil, bütün İslam alemi, hatta barıştan yana olan tüm insanlık intifadaya başlamalıdır.

"Tahran'ın karşı istihbaratının zayıf olduğunun kanıtı"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya mesajında, suikastın Tahran'da düzenlenmesinin, "Tahran'ın karşı istihbaratının ne kadar zayıf olduğunu kanıtladığını, İsrail istihbaratının İran'da rahat operasyon yapabildiğinin delili olduğunu" savundu.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek sosyal medya paylaşımında, "İsmail Haniye, hepimizin, Filistin halkının, Arap halklarının, bütün gelişen dünyanın ve dünyada huzur, barış isteyen, bağımsız yaşamak isteyen, özgür yaşamak isteyen bütün insanlığın şehididir. Bu suikastın Filistin'in zafere ilerlemesinin önüne geçme şansı yok. Bu savaşı İsrail kaybetmiştir" ifadelerini kullandı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Selahattin Demirtaş, Tahran'da İsrail tarafından öldürülen Hamas Lideri İsmail Haniye için yayımladığı başsağlığı mesajında "Zulme karşı direnişle geçirilmiş her hayat anlamlıdır, saygındır. Filistin Halkı’nın liderlerinden Haniye de her daim bu şekilde anılacaktır. Netanyahu iktidarı hukuksuzlukta, ahlaksızlıkta, alçaklıkta sınırları aşalı çok oldu. Haniye’nin korkakça katledilmesini lanetliyorum, kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm Filistin Halkı’na başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı