30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2024 10:40 | Son Güncelleme: 06.02.2024 13:59

Siyasilerden 6 şubat paylaşımları

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Türk siyasetinin önemli isimleri ve figürleri asrın felaketinin yıl dönümünde sosyal medyadan taziye mesajları yayımladı
Fotoğraf: Hakan Boyacı
Fotoğraf: Hakan Boyacı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanBir yıl önce yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybettiğimiz canların acısı ilk günkü tazeliğiyle yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor. Yitirdiğimiz 53 bin 537 canımızın her birine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Asrın felaketinde yaralanan 107 binin üzerindeki vatandaşımıza geçmiş olsun dileklerimi tekrarlamak istiyorum. Tedavileri hâlen devam eden yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar niyaz ediyorum. İnsanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında bulunan 11 ilimizde yaşanan yıkım gerçekten çok büyüktü. Böylesine büyük felaketler, büyük acılar aynı zamanda milletlerin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır.

Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihî sınamayı başarıyla vermiştir. Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur. Toprağa verdiğimiz canlarımızı Fatihalarla, dualarla, hüzünle yâd ederken milletimize verdiğimiz sözleri tutmak için canla başla çalışıyoruz. Bu çalışmaları, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek ayağa kaldırıncaya, evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen son vatandaşımızı da güvenli yuvasına kavuşturuncaya kadar sürdüreceğiz. Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın, bizleri böyle imtihanlara maruz bırakmasın...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazAsrın Felaketi olarak adlandırılan ve 11 ilimizi, 14 milyon vatandaşımızın doğrudan etkileyen depremin yıl dönümünde hayatını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, Rabbim’den güzel ülkemizi her türlü afet ve felaketten korumasını temenni ediyorum. Devleti ve milletiyle daima bir ve bütün olan ve depremin ilk anlarından itibaren yaraların sarılması için özveriyle mücadele eden ülkemiz, şimdiye kadar olduğu gibi bugünden sonra da Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nın dirençli şehirlerini inşa etmeyi sürdürecek, depremzede kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir.

Adalet Bakanı Yılmaz TunçHepimizi derin bir üzüntüye boğan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. Dünya tarihinin karada meydana gelen etkisi en yüksek depremi olarak kayıtlara geçen bu büyük afetin ilk anlarından itibaren devlet ve millet olarak yaraları sarmak için seferber olduk. Devletimizin şefkat eli, herkese ulaştı. ‘Biz birlikte Türkiye’yiz’ diyerek zor zamanları aşmak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz demeden çalıştık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde depremin tüm izlerini silmek için azim ve kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum. Rabbim, aynı acıları tekrar yaşatmasın, ülkemizi ve milletimizi her türlü felaket ve afetten korusun.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaşBir yıl geçti üzerinden... Ne kayıplarımızı unuttuk ne deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı ne de kendi acısını bir kenara bırakıp yardıma koşan kahramanlarımızı. İlk anından itibaren depremin etkilerini en aza indirmek için ASRIN BİRLİKTELİĞİNİ sergileyerek canla başla çalıştık ve milletimize bir söz verdik: Yaralar tamamen sarılıncaya kadar tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz! Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim bizleri bir daha böylesi felaketlerle sınamasın.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 6 Şubat 2023 günü Türkiye, acı bir sabaha gözlerini açtı. Gönlümüzde kapanmaz bir yara açan ve zihnimizde silinmez izler bırakan Asrın Felaketi'nde binlerce canımızı yitirmenin acısını hala hissediyoruz. Dünya tarihinde yaşanmış en büyük yıkımlardan biri olan Asrın Felaketi'ni; gerek necip milletimizin kalenderliği gerekse de güçlü devletimizin iradesiyle Asrın Birlikteliği'ne çevirmek için büyük bir mücadele verdik. Biz de depremzede insanlarımıza bir nebze nefes olabilmek, geleceğe bir parça daha umutla bakmalarını sağlayabilmek için yaralarını sarmaya çalıştık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak tüm imkanlarımızla depremzede vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu vesileyle bir kez daha Asrın Felaketi'nde hayatını kaybeden her bir vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Tedavileri hâlen devam etmekte olan yaralılarımıza ise Allah’tan acil şifalar niyaz ediyorum. Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız felaketin sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Devletimiz ve hükümetimiz; milletimizden aldığı güçle, her zaman ve her yerde vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek. Zor günümüzde yanımızda olan tüm dost ülkelere de bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Bir yıl önce büyük bir afetle ülke olarak sarsıldık. 11 ilimizin doğrudan etkilendiği ancak 81 ilimizin her köşesinde ve vatandaşlarımızın yaşadığı dünyanın dört bir yanında hissedilen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde canlarımızı kaybettik. Her birini bu büyük afetin sene-i devriyesinde rahmetle ve özlemle anıyor, ailelerinin ve milletimizin acılarını paylaşıyorum. Depremin ilk anından itibaren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin tüm idari kademesi, kurumları, yöneticileri teyakkuz halindeydi. Bütün imkânlar zorlandı, bir canımızı daha sağ kurtarabilmek için Türkiye tek yürek oldu ve dostlarımızla birlikte hızlıca harekete geçildi. Türkiye’ye ve gönlü Türkiye ile çarpan dostlarımıza büyük bir acı veren bu afet, hepimizde tarifi mümkün olmayan, onarılması güç hasarlar bıraktı. Yüzlerce yıldır bu toprakların harcı olan devlet-millet dayanışması, paylaşma ve kardeşlik bilinciyle, “Yüzyılın Felaketi” olarak kayıtlara geçen bu afetin yol açtığı enkazları kaldırmak, sebep olduğu yaraları sarmak mümkün olabildi. 85 milyon vatandaşımızla el ele verdik ve bu dayanışmayı gösterdik. Bu afetten çıkardığımız derslerle milletimizin tekrar bu acıları yaşamaması için aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Rabbimizden bir daha ülkemize afetler yaşatmamasını niyaz ediyor, depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza ve milletimize sabır ve sağlıklı ömürler diliyorum.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın BakHafızalarımızdan ve kalbimizden silinmeyecek o acı gecenin birinci yılındayız. Mevlâm ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Kaybettiğimiz bütün canlarımızı hasretle, rahmetle yâd ediyorum.

İçişleri Bakanı Ali YerlikayaBundan tam 1 yıl önce bu dakikada, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. Depremi süresi 65 saniyeydi ama sanki bir ömür gibi sürdü.   Yaşadıklarımız Asrın Felaketiydi. 120 bin kilometre karelik alanda 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 6.929 köy ve mahallemiz ağır yıkıma uğradı. 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı. Koklamaya kıyamadığımız yavrularımızı kaybettik bu depremde; eli öpülesi analarımızı, babalarımızı. Nikah günü alan nişanlılar ayrı düştü.   Ama Asrın Felaketini hamd olsun Asrın Dayanışmasına ve Birlikteliğine dönüştürdük Hazırladığımız 6 Şubat Belgeseli, dayanışmamızı, birlikteliğimiz, dünyanın en büyük ‘İyileştirme Operasyonu’nun nasıl gerçekleştiğini anlatıyor. 6 Şubat’ın 1. yılında depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına ve Aziz Milletimize başsağlığı diliyorum. Her birinin mekanları cennet olsun. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür ÖzelBir yıl ki bu, dün gibi. Binlerce annemi, binlerce babamı, binlerce dost, evlat ve arkadaşımı kaybetmiş gibiyim. Bizim acımızın ayrısı gayrısı hiç olmadı... Daima birlikte iyileşmeye çalışacağız. Kaybettiğimiz tüm canlarımıza rahmetle…

İyi Parti Genel Başkanı Meral AkşenerKahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılında, kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet diliyorum… Memleketimizi yasa boğan o büyük acıyı ve o derin çaresizliği unutmadık, unutturmayacağız. İnsanımızı duyan, anlayan ve yaşatan şehirleri hep birlikte inşa edeceğiz.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnceNice hayatlar, nice hayaller yok oldu 6 Şubat 2023 günü. Sorumluları asla unutmayacağım ve affetmeyeceğim. Depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diliyorum.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Deprem “geliyorum” dedi, önlem alması gerekenler kulaklarını tıkadı. Göz göre göre canlarımız gitti. Unutmadık, asla unutmayacağız… 6 Şubat’ta ihmallere kurban verdiğimiz her bir canımızı rahmetle anıyorum. 

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: Bugün 6 Şubat.. büyük yıkımın üzerinden geçen bir yılın ardından görüyoruz ki; zaman geçse de acılarımız hiç unutulmuyor. Yüreklerimizde bıraktığı acıyı ilk günkü gibi derinden yaşıyoruz. Kahramanmaraş Merkezli ve 11 ilimizde yaşanan asrın felaketinde yaşamını yitiren yurttaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Bir yıl önce, 6 Şubat 2023’te ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketini yaşadı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde, 13 ilimizde, resmi rakamlara göre yaklaşık 50.000 kişi hayatını kaybetti, 100.000 üzeri kişi yaralandı, 297 kişinin ise kayıp olduğu açıklanmıştı. Aralarında çok sayıda tarihi yapının da bulunduğu on binlerce bina yıkıldı, yüz binlerce bina ağır hasar aldı. Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Ancak kaybettiğimiz insanlarımızı unutmayacağız ve acılarımız hiçbir zaman dinmeyecek. Deprem ülkesiyiz. Deprem kaderimiz ama yaşadığımız depremlerde meydana gelen ölümleri kadere bağlamak, inançlarımızla da bilimle de insanlıkla da izah edilemez.

Acılarımızdan ders almaz, geçmişteki hatalarımızı yok sayarsak, gelecekte de aynı acıları yaşamaya mahkum oluruz. Yerel yönetimlere ve onları denetlemekle görevli merkezi hükümete düşen en önemli görev, depremlerde yaşadığımız bina kaynaklı ölümleri sıfıra indirmek olmalıdır. Bu mümkün mü? Evet mümkün… Ama önce kararlılıkla işe başlamamız ve attığımız her adımın, aldığımız her mesafenin, kurtulacak hayatlar olduğunu hiç unutmamamız gerekiyor. Yüzyılın Felaketinin yıl dönümünde, kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyor, geride kalanlara sabır, sağlık ve esenlikler diliyorum. Cenab-ı Hakk bir daha ülkemize ve milletimize böyle felaketler, böyle acılar yaşatmasın.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Bir yıl önce bugün zaman durdu ve bir daha kaldığı yerden devam etmedi. Kaybettiğimiz tüm canlarımızı rahmetle anıyor, geride kalan acılı ailelere sabır diliyorum. Dayanışmayla ayakta kalacağız.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ruhu şad, mekanı cennet olsun. Rabbim, güzel ülkemize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Depremzedelerin hep yanında olduk, olmaya devam edeceğiz ama acılarını hafifletmek ne mümkün! Bu gece Hatay’dayız. Hatay da Kahramanmaraş da, Adıyaman da bizim. Bu acıyı yaşayan bütün iller bizim. Acıları da, sorunları da birlikte aşacağız.