26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 17:01 | Son Güncelleme: 30.01.2024 17:16

TBMM'de Can Atalay kararı tartışması: Yargıtay kararı okunacak mı?

TBMM Genel Kurulu'nda Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili Yargıtay kararının okutulup okutulmaması tartışılıyor
TBMM'de Can Atalay kararı tartışması: Yargıtay kararı okunacak mı?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar AK Parti grubu tarafından TBMM Genel Kurulu’nda okunması için gündeme alındı. Kararın okunmasının tamamlanması halinde Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüş olacak. CHP grubu kararın kapalı oturumda görüşülmesi için önerge verdi. Bekir Bozdağ başkanlığındaki Meclis'te milletvekilleri protestoya başladı. Ancak kapalı oturumda önerge reddedildi ve açık oturuma geçildi. 

Kapalı oturum önerisinin okutulmasından önce CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Yalnızca TBMM değil, Türkiye tarihi bir gün yaşıyor. Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin bugün milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir tezkereyi okumak ve oylamakla kalmayacağız Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmadığını oylayacağız. AK Parti Grup Başkanvekilinin saat 11.30’da bildiği konuyu, ben neden 14.55’te öğreniyorum. Hem sizi hem de Başkanlık Divanı’nda olan arkadaşlarımı, bu suça ortak olmamaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti grubu ise, "Can Atalay'ın yanında değiliz ancak anayasa uygulanmalı" diyerek kararın okunmasına karşı çıktı. Meclis'te Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin okunan karar için aleyhte ve lehte konuşmalar yapılıyor.

Dava süreci

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’ın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay'a başvurmuştu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Yargıtay'ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu, mahkeme de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine ve Atalay'ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti. Anayasa Mahkemesince, Atalay'ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesine iletilmiş, söz konusu ceza dairesi ihlal kararına uymamıştı. Ayrıca AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu.