27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 17:53 | Son Güncelleme: 11.06.2024 18:06

Teleferik kazası davasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'e tahliye

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin davada tutuklu yargılanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tahliyesine karar verildi
Teleferik kazası davasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'e tahliye

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin Kepez Belediye Başkanı CHP'li Mesut Kocagöz'ün de aralarında olduğu 5'i tutuklu 12 sanık, 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmada dinlenen Kocagöz, vefat eden Memiş Gümüş'e rahmet ve yaralılara şifa diledi. Cumhuriyet savcısının 6 başlık altında konuyu ele aldığını ama olayın kendisinin görev yaptığı süre içinde gerçekleşmediğini belirten Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kepez Belediye Başkanlığı adaylığı için 1 Aralık 2023 öncesinde istifa ettim. Daha sonra toplanan ANET A.Ş kurulu da istifamı kabul etti. Yetkilerimin iptaline karar verildi ve kurulun kararıyla yeni başkan atandı. 1 Aralık 2023'te SGK'dan çıkışım verildi, genel müdürlük yetkim kalmadı. İstifam ve yetkilerimin iptalinden sonra hiçbir ücret almadım. YSK başvurumu bundan sonra kabul etti." Bakımlarda eksiklik olduğu suçlamasını o dönem görevde olmadığı için kabul etmediğini söyleyen Kocagöz, kendisinin görevde olduğu dönemde teleferik tesisindeki ağır bakımların hepsinin yapıldığını anlattı.

"Yöneticilik dönemimde bir kişinin dahi burnu kanamadı"

Mühendis değil yönetici olduğunu ve görev süresince işi ehline devrettiğini dile getiren Kocagöz, savunmasını şöyle sürdürdü: "2017'den beri, Türkiye'de bu işi en iyi yapan bu firmayla çalışıldı. Belediye siyaseten değişmesine ramen bu firma ile çalışılmaya devam edildi. Benim yönetici olarak çalıştığım dönemde bir kişinin dahi burnu kanamadı çok şükür. Yönetici olarak denetleme görevimiz var. İddianamede eksik ve yetkisiz çalışan personelden bahsediliyor. 2023 tarihine kadar bir personel, bir kişi belgesiz çalışmadı. Biz gerekli bütün eğitimleri ve belgesi olan kişileri çalıştırdık." İddianamede 5 nolu direkte bakım ve onarımının yapılmadığının belirtildiğine işaret eden Kocagöz, "Teknik personel direklere 3 haftada bir çıkar, bakımlar ve makaralar ve yağlama yapılır. 2024 yılı için incelediğimizde istifa tarihinden sonra kazanın olduğu tarihe kadar 18 hafta geçmiş, 3 hafta bir kontrol edilmiş olması gerekiyor." dedi. 14 Nisan'dan bugüne tutuklu olduğunu hatırlatan Kocagöz, "Bilirkişi raporunu okudum. 'Ne yapsaydım da bu kazayı önleyebilirdim' diye düşündüm ama bir sorumluluğum yok. Takdir mahkemenin. 35 yılık devlet memurluğunun 25 yılını yönetici olarak yaptım. Bugüne kadar başımı öne eğecek hiçbir şey yapmadım" ifadelerini kullandı.

Adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla tahliye kararı

Kocagöz’ün avukatları, Kocagöz'ün teleferik kazasının yaşandığı dönemde ANET yönetim kurulu başkanı olmadığını belirterek, diyabet hastalığı nedeniyle tahliyesini talep etti. Mesut Kocagöz ise "Asla merhamet dilemiyorum. Eğer bir suçum varsa tutuklamaya devam edin. Bu yola hastalığımı bilerek yola çıktım. Hizmet etmem gereken binlerce kişi var. Adaletinize güveniyorum. Özgürlüğümü istiyorum" dedi. Duruşmaya verilen ardından mahkeme heyeti, sanık Kocagöz'ün adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak tahliyesine, tutuklu sanıklar Ahmet Buğra Samsunlu, Serkan Yellice, Serdar Tezcan, Okan Erol’un tutukluluğunun devamına, tutuksuz sanık Suphi Kaplan'ın tutuklu yargılanmasına hükmetti. Duruşma, eksikliklerin tamamlanması için 7 Ağustos'a ertelendi.

"Erdoğan'la görüşmesi devam ederken kararı Özel'e ilettik"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklu olduğu teleferik kazası davasında yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesi kararıyla ilgili adliye çıkışında açıklama yaptı. Kocagöz'ün tahliye kararının sevindirici olduğunu belirten Zeybek, "Cezaevine gidip işlemlerini tamamladıktan sonra belediyeye gelecek ve yurttaşlarla buluşacak. Haksız yere tutuklu kaldığını düşünüyoruz. Geç de olsa verilen kararla Kepez halkı için hizmete devam edecektir. Sağlık sorunları nedeniyle, ciddi kilo kaybı da yaşamıştır. Kararı Genel Başkanımız Özgür Özel'e Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi devam ederken mesaj yoluyla ilettik. Cezaevine gidip orada güvenlik güçlerinin işini zorlaştırmak istemiyoruz" diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de "Uzunca süredir adalet tecelli edecek diyorduk. Mesut kardeşimiz için adalet tecelli etti. Geçmiş olsun. Yarın meclisimizde kardeşimiz yerini alacak" dedi.