14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2023 14:34 | Son Güncelleme: 01.03.2023 08:18

Telegraph yazdı: Türk Kızılay depremzedeler için olan çadırları satarak öfkeye yol açtı

Ahbap'ın depremzedelere gönderdiği 2050 çadırı Türk Kızılay'dan satın almasına yönelik tartışmalar sürüyor. İngiliz Telegraph gazetesi de Kızılay'ın çadır satışının öfkeye yol açtığını yazdı
Telegraph yazdı: Türk Kızılay depremzedeler için olan çadırları satarak öfkeye yol açtı

Türk Kızılay’ı, depremzedeler için olan 2 milyon sterlin (46 milyon tl) değerindeki çadırları satarak ülkede öfkeye yol açtı. Kızılay’ın yan kuruluşu olan bir STK, hafta sonu afet bölgesi için bağışlanan çadırların satışından kar elde ettiğini doğruladı.

Birleşmiş Milletler'e göre, bu ayın başlarında Türkiye'de son yüzyılın en büyük depremi, ülkenin güneyinde büyük bir bölümü harabeye çevirdi ve en az 1,5 milyon insanın evsiz kalmasına neden oldu. Cumhuriyet gazetesi pazar günü, Türk Kızılayı’nın depremin üçüncü gününde ülkenin en önemli STK’larından biri olan Ahbap’a 46 milyon lira değerinde çadır sattığını yazdı. 

Levent, anlaşmayı savundu

Türk rock şarkıcısı ve Ahbap’ın kurucusu Haluk Levent, bu haberleri doğruladı ve derneğinin çaresizce bir yerlerden çadır temin etmek istediğini öne sürerek anlaşmayı savundu. Levent, Pazar günü Fox TV kanalına yaptığı açıklamada, "Orada insanlar ölüyor, soğuktan titriyorlar. Çadır götürmemiz gerekiyor" dedi. Levent, Ahbap'ın depremzedeler için hayırseverlerin bağışlarıyla satın aldığı 15 bini aşkın çadırın 2 bin 500'ünün Türk Kızılayı'ndan satın alındığını doğruladı.

Türkiye’nin on ilini vuran depremin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen, devlet kurumlarının ve Kızılay’ın bölgeye neden yeterince çadır sağlayamadığına dair sorular hala gündemde. Halkın tepkisiyle karşılaşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, satış işlemini “ahlaki, akılcı ve yasal” olarak savundu. Kınık, Kızılay’ın çadır üretimi yapan iştirakinin çadır üretiminin devamını sağlamak için hammadde bedelini üstlendiğini söyledi. 

Uzun süredir hükümetle yakın ilişkiler içinde olmakla suçlanan Kızılay ve Ahbap, 6 Şubat’ta Türkiye’yi vuran ve 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin kurbanlarına yardım etmek için dünyanın dört bir yanından cömert bağışlar alıyor. 

Partiler tepki gösterdi

Anlaşmaya yönelik eleştiriler Türkiye'nin dört bir yanından siyasi yelpazeden geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaptığı açıklamada, “İktidarın kontrolündeki Kızılay, halkımızı enkaz altında bırakarak ölüme, soğuğa ve açlığa mahkûm etmiş ve böyle bir zamanda bile utanmadan çadır anlaşmasını savunmuştur” dedi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kızılay’a attığı tweet’te, “Yazıklar olsun” yazdı. Türkiye İşçi Partisi, Pazar günü geç saatlerde polisin İstanbul'daki Kızılay ofisi önünde toplanan en az 110 kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Ayrı ayrı, ülkenin iki büyük futbol takımı Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin futbol taraftarlarının Cumartesi ve Pazar günü İstanbul'da oynanan iki maçta tribünlerden "Hükümet istifa" sloganları attığı duyuldu.