05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.07.2023 04:30 | Son Güncelleme: 28.07.2023 04:31

‘Toplayın’ talimatı doğru ama geç ve yetersiz

İstanbul’da valiliğin belediyelere gönderdiği sokak hayvanlarının toplatılarak kısırlaştırılmasına dair yazı yeni bir tartışma başlattı
‘Toplayın’ talimatı doğru ama geç ve yetersiz

İstanbul Valiliği 4 Temmuz’da ilçe belediyelerine bir yazı gönderdi. Bu yazıda sokak hayvanlarının toplatılması ve ilgili yasa uyarınca kısırlaştırılması, aşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması, işaretlenmesi ve alındığı ortama geri bırakılmasıyla ilgili talepler yer aldı. Yazışma içeriği ortaya çıkınca da konu sosyal medyaya taşındı ve özellikle sokak hayvanların toplatılması talebine birçok itiraz geldi. İtirazın odak noktası ise hayvanların toplandıktan sonra alındıkları yere bırakılmama şüphesiydi.

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Hülya Yalçın “Eğer samimilerse, Hayvanları Koruma Kanunu’nun çıkarıldığı 2004’ten beri yerel yönetimlerin savsakladığı, bir türlü adım atmadığı bu konuda gecikmiş bir adım. Ama bunun niçin şu an yapıldığı da açık” diyor. Yalçın’a göre bu yazının gönderilme nedeni, çeşitli mecralarda çocuklar dahil vatandaşlara sokak hayvanlarının saldırdığına yönelik propaganda.

“Valilik bu konuda tekrar bir beyanda bulunmalı ve net olmalı çünkü bu bir toplama olarak algılanıyor. Hayvan düşmanları da ‘Alındıkları yere bırakılmasınlar’ bile diyor. Valilik bunun bir toplama değil kısırlaştırma operasyonu olduğunu belirtmeli. Ama açıkçası biz bunun bir kısırlaştırma operasyonu olduğuna dair savları samimi bulmuyoruz.” Yalçın’a göre şehrin altyapısı böyle bir işlemi gerçekleştirmek adına yeterli değil.