Türk tekstil ve moda dünyasının efsane isimlerinden Osman Boyner hayatını kaybetti. 99 yaşında hayata gözlerini yuman Osman Boyner yarın (26 Nisan Cumartesi) öğle namazını müteakip Teşvikiye Camii'nden son yolculuğuna uğurlanacak ve Zincirlikuyu'daki aile mezarlığına defnedilecek.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Boyner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Yönetim Kurulu Üyesi Neylan Dinler'in babaları olan Osman Boyner TÜSİAD’ın da kurucuları arasındaydı.
Ali Osman Boyner, 1926 yılında Kastamonu'nun Tosya ilçesinde doğdu. Babası Osman Feyzi Boyner işinsanıydı. Akile, Ruhiye ve Güzide isimli 3 kardeşi olan Osman Boyner eğitim hayatına İstanbul'da başladı. Sultanahmet Ticaret Lisesi'ni ve ardından Yüksek Ticaret Okulu'nu tamamladı.
1952 yılında Ahmet Sadıkoğlu, Hasan Boyner ve Fazıl Boyner ile birlikte Altınyıldız’ı kurdu. İlk ihracatını 1956 yılında gerçekleştiren şirket, Türk kumaşının dünyaya tanıtımında büyük rol oynamıştı.
1960'lı yılların sonunda Türkiye'de henüz bulunmayan hazır giyim sektörüne adım atma çalışmalarına başlayan Osman Boyner, modacı arkadaşı Kerim Kerimol ve İtalyan moda evi sahibi Silvano Corsini’nin işbirliğiyle Beymen markasının temellerini attı. Beymen’in ilk mağazası, 1971 yılında İstanbul Şişli’de açıldı. Önce erkek koleksiyonu ile büyük ilgi gören Beymen, zamanla kadın koleksiyonunu ve 1985 yılında spor giyimde farklı bir yaklaşım sunan Beymen Club koleksiyonunu da ekledi.
Ali Osman Boyner, sadece bir iş insanı değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle de tanınıyordu. TÜSİAD’ın kurucuları arasında yer almış ve 2010 yılına kadar Boyner Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştü. Osman Boyner’in eşi Ayten Boyner 2021 yılında vefat etmişti.
Tiftik ticaretiyle başladı
Boyner’lerin öyküsü, 1870 doğumlu, Kastamonu Tosyalı Osman Feyzi Boyner’in Ankara Tiftik keçisinden elde ettiği tiftiğin ticaretine girmesiyle başladı. Osman Feyzi Boyner’in çocuklarından Hasan ve Fazıl Boyner kardeşler, 1943'te Türkiye'de ilk özelleştirme projelerine bir örnek olarak Tosya Çeltik Fabrikası'nı Sümerbank aracılığı ile aldı. Ticaretin yanında sanayiye de yönelerek, Ahmet Sadıkoğlu, Hasan Boyner ve Ali Osman Boyner ile birlikte ileride birçok ilke imza atacak olan Altınyıldız'ı kurdular.
Bugün bir Boyner Holding kuruluşu olan Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş., 26 Ocak 1952 tarihinde 1,5 milyon lira sermaye ile kuruldu. Türk kumaşını dünyaya tanıtan marka olma hedefiyle kurulan şirket ilk ihracatını 1956 yılında gerçekleştirdi.
Beymen'in doğuşu
Boyner Ailesi'nin ikinci kuşak temsilcisi Osman Boyner, 60'lı yılların sonunda Türkiye'de olmayanı gerçekleştirmek amacıyla hazır giyim sektörüne girmek üzere çalışmalarına başladı. Osman Boyner, uzun süren araştırmalar sonunda, modacı arkadaşı Kerim Kerimol ve İtalyan modaevi sahibi Silvano Corsini'nin işbirliğiyle Beymen'in ilk tohumlarını attı. Beymen'in, kendi etiketiyle ürünlerini sunduğu ilk mağazası 1971 yılında İstanbul Şişli'de açıldı. Büyük ilgi gören erkek koleksiyonuna daha sonra kadın koleksiyonu ve 1985'te spor giyim anlayışına farklı bir boyut getiren Beymen Club koleksiyonu eklendi.
Osman Boyner, 2010 yılında Boyner Şirketler Grubu başkanlığını oğlu Cem Boyner’e devretti. Onursal başkan görevini üstlendi. İlkelerine uygun yenilikçilik dalgası ondan sonra da devam etti. 2011 yılında Beymen, e-ticaret başlattı. 2012 yılında YKM Mağazacılık bünyesine katıldı. 2013’te Zorlu Center’da 10 bin metrekarelik mağazası açıldı. Hopi gibi yeniliklerle gelişmesini sürdürdü.
Kiğılı'nın kariyerini değiştirdi
Ertuğrul Özkök, Hürriyet'te kaleme aldığı yazısında Abdullah Kiğılı'nın Osman Boyner'le yaşadığı anıya değinmişti. Özkök'ün yazısı şöyle:
Abdullah Kiğılı 30 yaşındadır...
Bir gün telefon gelir:
“Osman Bey yarın sabah saat 10.00’da sizi Altınyıldız Mensucat Fabrikası’nda bekliyor...”
Bekleyen kişi Osman Boyner’dir...
Yani o günlerdeki en büyük şirketlerden birinin sahibi. Tekstilin efsane ismi...
Gider... Osman Boyner, şunu söyler:
“Evladım ben Beymen Konfeksiyon Fabrikası’nı kurdum. İtalya’dan tasarımcılar getirttim. Şimdi şoförüm seni fabrikaya götürecek. Git gez gel sonra konuşalım.”
Kiğılı fabrikayı gezer ve hayran olur. Dönüşte Osman Boyner, “Benim yaptığım bu elbiseleri satar mısın?” der.
Kiğılı “Satarım elbet” deyince Osman Boyner’den sürpriz bir cevap gelir: “Öyleyse seni Beyoğlu bayii yaptım... Ama bir şartım var. Ortağım olacaksın”
Böylece, Beyoğlu satışında Beymen’in ortağı olarak 10 yıl çalışacak ve bu da onun bütün kariyerini değiştirecektir.
Kiğılı, Osman Boyner'le yaşadığı anıyı bu sözlerle anlatmıştı:
Bu gönderiyi Instagram'da gör