19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.03.2023 19:35 | Son Güncelleme: 06.03.2023 19:42

Türkiye dünyanın en büyük altın alıcısı oldu

Türkiye Ocak ayında 23 ton altın satın alarak bu dönemde küresel merkez bankaları arasında değerli metalin en büyük alıcısı oldu.
Türkiye dünyanın en büyük altın alıcısı oldu

Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, Türkiye şu anda 565 ton altın tutuyor ve bu da kayıtlardaki en yüksek seviye. Dünya genelindeki merkez bankaları Ocak ayında rezervlerine net 31 ton altın ekleyerek Aralık ayına kıyasla alımlarını yüzde 16 oranında artırdı. Çin Halk Bankası ve Kazakistan Merkez Bankası sırasıyla 15 ton ve 4 ton ekleyerek altının en büyük ikinci ve üçüncü alıcıları oldu.

Bloomberg'in haberine göre Türkiye birkaç aydır altın biriktiriyor ve geçen yıl para otoriteleri arasında metalin en büyük alıcısı oldu. Altın, döviz ve enflasyon baskılarına karşı bir korunma aracı olarak kullanan hane halkı arasında da popüler bir emtia.

Geçtiğimiz ay Türkiye, yıkıcı depremlerin ekonomik etkilerini hafifletmeye yönelik acil durum planının bir parçası olarak altın ithalatını belirli çerçevede geçici olarak askıya aldı. Hükümet ayrıca kötüleşen dış finansman için en büyük tehdit olarak görülen altın ithalatını da sınırlamaya çalışıyor.