Çip tedarikçisi TURPAK, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde (UTTS) kullanılacak çiplerin maliyetiyle ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, 8 milyon aracı ilgilendiren sistemde kullanılacak çiplerin maliyetinin teknolojik donanım ve özelliklere göre 10 ila 40 dolar arasında değiştiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bazı mecralarda yer alan çiplerin maliyetinin 1 dolar olduğuna ilişkin hayal ürünü iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. İddia edilen fiyatlara bu çipleri dünyanın hiçbir yerinden temin etmek mümkün değildir. Yine bazı haber kaynaklarında iddialara konu olan ihale ile ilgili de açıklama yapma gereği doğmuştur. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün Kasım 2023'te UTTS hizmet ve mal alımı için açtığı ihaleye katılan diğer uluslararası ve yerli firmalar gibi firmamız da ihaleye katılım için istekli olmuştur. Ancak ihale şartnamesinde belirtilen 100 milyon doları aşan yüksek yatırım ve finansman gerekliliği, ürün alım garantisinin verilmemesi ve yurt içinde üretim tesisi kurarak çiplerin (Taşıt Kimlik Birimi) üretim şartının bulunması gibi koşullar, UTTS ihalesine şartname almamıza rağmen teklif vermeme kararı almamıza neden olmuştur. Sonuç olarak, UTTS projesi kapsamında, hiçbir donanım ve çip temin etmediğimizin altını çizmek isteriz. Öte yandan UTTS ihalesine katılmamamıza rağmen kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye katkı sağlamak için, akaryakıt sektöründe yürütülen UTTS donanım montajlarının yanı sıra tüm diğer hizmetlerimize de devam ediyor; ülkemize katma değer sağlamayı sürdürüyoruz."
Kayıt süresi bir ay uzatıldı
Sistem kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolarak taşıtlarına ve istasyonlara gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti. Tebliğle, sisteme son kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilendi. Donanım fiyatları yıl sonunda ÜFE artış oranı üzerinden güncelleneceği için 31 Aralık 2024'e kadar "utts.gov.tr" üzerinden sisteme kaydolanlar 2024 için geçerli fiyatlardan faydalanabilecek.
1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB'li olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek. Böylece, standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlük önlenecek. TTB sayesinde farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak. Kapsamdaki araçların bireysel kullanıcılara devrinde yeni cihaz almak zorunda kalınmayacak. UTTS sayesinde, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik olarak kontrol edilerek, yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ülke genelinde halen bin 500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara donanım montajı yapıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıklarında da 450 teknik servis, 2 bin personel görev alıyor. Sisteme kayıtlı istasyon sayısı geride kalan haftalarda 4 bini, TTB siparişleri de 1,1 milyonu geçti. Yeni düzenlemeyle yıl sonuna kadar TTB siparişlerinin 2 milyonu, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bini geçmesi bekleniyor.
Kaynak: AA