26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 14.03.2022 14:17 | Son Güncelleme: 14.03.2022 14:21

Uzmanlar Unkapanı Köprüsü'nün onarılması veya kısmen yenilenmesini öneriyor

Uzmanlar, İstanbul'a uzun yıllardır hizmet veren Atatürk (Unkapanı) Köprüsü'nün onarılması veya yenilenmesi gerektiğini belirtiyor
Uzmanlar Unkapanı Köprüsü'nün onarılması veya kısmen yenilenmesini öneriyor - Resim: 1


İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yenileme çalışmalarının 31 Temmuz'da tamamlayıp hizmete açıldığını duyurduğu Unkapanı Köprüsü'nde bağlantı noktası, kar yağışının etkili olduğu geçen hafta henüz belirlenemeyen bir nedenle 3 kez açıldı. Açılma nedeniyle köprü ekipler tarafından geçici olarak araç trafiğine kapatıldı. Sorunun giderilmesiyle köprünün bazı şeritleri kapatılarak, kontrollü olarak trafiğe açıldı.

Uzmanlar Unkapanı Köprüsü'nün onarılması veya kısmen yenilenmesini öneriyor - Resim: 2

Konuyu değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, binalarda ve köprülerde çeşitli bölümlerin birbirinden bağımsız hareket etmesine olanak sağlayan, böylece rötre (büzülme), sıcaklık değişmesi, deprem, rüzgar ve kar gibi yükler altında ikincil etkiler doğurmadan yapının daha uygun davranış göstermesini sağlayan bileşenlere ayırma derzi ya da hareket derzi adı verildiğini söyledi.

Uzmanlar Unkapanı Köprüsü'nün onarılması veya kısmen yenilenmesini öneriyor - Resim: 3

Unkapanı Köprüsü’nde de bu türden derzlerin bulunduğunu belirten Çelik, "Köprü inşa edildiği tarihten günümüze dek yaklaşık 82 yıldır görevini güvenle yerine getirmiştir. Köprülerde kullanılan genleşme derzleri küçük, orta ve büyük hareket yeteneği gösteren derzler olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Unkapanı Köprüsü'nde kullanıldığı şekliyle büyük hareket yeteneği gösteren çelikten üretilmiş derz elemanlarının değişik boyutlara ulaşan açılıp kapanma değerlerinin pek çok olası nedeni vardır; kesin bir değerlendirme için köprü proje ve hesapları ile yapının yerinde, karşılaştırmalı bir inceleme yapmak esastır" diye konuştu.

Uzmanlar Unkapanı Köprüsü'nün onarılması veya kısmen yenilenmesini öneriyor - Resim: 4

Prof. Dr. Çelik, köprülerin doğa olaylarına doğrudan açık olduklarında bozulma etkilerinin hızla arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu durum köprülerin periyodik bakımını daha da önemli kılmaktadır. Olası yapısal sorunlar küçük düzeylerde iken hasarın giderilmesi esastır ve daha kolaydır. Buna karşın, biriken sorunların onarımla bile giderilmesi bazen mümkün olamamaktadır. Unkapanı Köprüsü’nde ortaya çıkan bu durumun nedeninin belirlenmesi önemlidir. İlgili çalışmalardan sonra köprü eğer ulaşıma açık tutulacaksa belirli bir süre, en az 1 yıl gibi yapı sağlığı izleme yöntemlerinden biri ile izlenmeli, anomaliler görülmesi durumunda mutlaka önlem alınmalıdır. Daha da önemlisi köprünün genel bir bakımının acilen yapılması önerilir."